Megszűnik a jelenleg legolcsóbb LTP

Indul a visszaszámlálás: február végén megszüntetik a most legelőnyösebb, és épp ezért legnépszerűbb lakás takarékpénztárat. Még pont van idő, hogy aki LTP-t indítana, február 26-ig beszálljon.

Kitűnő lehetőség, mégha nem is egyszeri

Az LTP megoldások – mint már többször írtuk – a legtökéletesebbek arra, hogy lakáscélra az állam éves 30 %-os (maximum 72 000 forint értékű) kiegészítésével jelentős megtakarítást érjünk el. Amivel számolnunk kell, hogy több évig tart a pénzgyűjtés, a lakástakarékból nem tudunk mondjuk egy év elteltével kiszállni, és vinni a megtakarítást. Csak akkor indítsunk takarék szerződést, ha biztosak vagyunk benne, hogy fogjuk tudni fizetni évről évre.  

otthonteremtes
a cél a minél szebb, korszerűbb lakás vagy ház

(forrás: sweethome3d.com)

Emellett a belépéskor számlanyitási díjat kell fizetni az “elstartolóknak”, így nem lehet nulla forinttal indulni a szerződéskötéskor.

Az ERSTE Egyotthon 0149 esetében bármelyik opciót – 5, 6, 8 vagy 10 éves szerződést – választjuk, elengedik a számla nyitásának költségét. Minderre tehát február végéig van lehetőség.

Akciós LTP ajánlatokat szerencsére találunk a piacon, korábban az OTP futtatott ilyen akciót.

Nem csekély összegről van szó

Ha nem a mostani Erste ajánlatot választjuk – mivel más most nem elérhető hasonló kedvező kondíciókkal -, ingyenes indulásra akkor számíthatunk más bankoknál és szerződéseknél, ha például számlavezetést vagy hitelt igényelünk kapcsolt szolgáltatásként az adott pénzintézetnél.

A befizetendő kezdő összeg egyébként jellemzően a szerződéses összeg 1 %-a, és ez nem csekélység. Ha például 20 ezer forintot fizetünk be 10 évig, bármely banknál, akkor a törvényileg szabályozott, egységes keretek miatt ez 75 ezer forintos számlanyitási díjat jelent.

Az egységes keretek ellenére a jelenleg a piacon levő 4 szolgáltató által kínált lakástakarék-pénztári szolgáltatások közt vannak például a kamat, illetve a csatolt termékek (pl. hitel) tekintetében különbségek.

A kamatok számítását, és a termékek összehasonlítását bonyolítja, hogy az EBKM (évesített kamat) számítást a szolgáltatók eltérő módon végzik, erre érdemes odafigyelni.

Egy biztos: igen egyszerű kiszámítani, hogy a legjobban a legrövidebb időtávú LTP éri meg. Minél több pénzünk van ugyanis benn, az évi fix 72 000 forintos állami támogatás annál kisebb hozamot jelent. A 30% nem hozamot jelent, az ugyanis évről évre csökken. Jobb több rövid távú szerződést kötni családi körben, mint egy hosszú távút.