Dobja el a magas kamatozású hitelét!

Még mindig kevesen élnek olyan teljesen kézenfekvő lehetőségekkel Magyarországon, mint a hitelkiváltás és az adósságrendezés.

Pedig a régebben felvett, magas kamatú kölcsönök a teljes pénzügyi helyzetünket évekre meg tudják roppantani, sőt beleránthatják a csődbe a háztartást.

Vizsgáljuk felül régebbi kölcsöneinket

Ha úgy érezzük, egyértelműen túlvállaltuk magunkat, amikor aláírtuk a szerződést a havi részlet törlesztésére, és nem reális az összeg előteremtése hónapról hónapra, nézzük körül a piacon, keressünk helyzetünknek megfelelő adósságrendező hitelt.

Magyarországon a családok töredéke cseréli le kölcsöneit, míg az USÁ-ban hitelkiváltási célú az új szerződések 40 %-a. A bankok jó okkal nyújtanak ilyen szolgáltatást: számukra is kedvezőbb, ha az ügyfelek nem “dőlnek be”, hanem vissza tudják törleszteni a felvett hiteleket.

Némi biztonságot ad, hogy a bankok a jövedelmünk, bevételünk 60 százalékánál magasabb törlesztőrészletű konstrukcióra nem szerződnek, szerződhetnek velünk.  

Az adósságrendező hitel felvételével egy vagy több hitelt egyesíthetünk egy szerződésben. Ma már nem csak jelzálogfedezettel, azaz ingatlan alapon kaphatunk ilyen kölcsönt, hanem kevésbé stabil alapon biztosított kölcsönt is felvállalnak a pénzintézetek.

Általában magas kamatozású hitelek – hitelkártya tartozások, személyi kölcsönök, áruhitelek – összevonása történik egy hosszabb futamidejű, alacsony kamatozású ingatlan konstrukcióba. Ezek ugyanis a legköltségesebb hitelek, amelyek, ha nem átgondoltan vesszük fel, egy kedvezőtlen változás – például munkahely elvesztés, súlyosabb betegség, baleset – esetén vállalhatatlanná válhatnak.

Gyakori megoldás a meglévő, ingatlan fedezetes hitelt vagy hiteleket egy új és kedvezőbb kondíciókkal rendelkező hitelre váltani.

Érdemes tehát körülnéznünk időről időre az ajánlatok között, mivel ma már sokkal jobb kölcsönök állnak rendelkezésre, mint pár évvel ezelőtt. Bár a korábbi hitel lezárásának megvan a költsége, még így is bőven megéri a váltás

Még plusz pénzhez is juthatunk

Az ilyen hitelek felvétele, több hitel eggyé “összegyúrása” nem egyszerű folyamat, mivel sok számítást igényel: megkapja-e az adott kliens a lehetőséget, milyen kondíciókkal, mennyivel fog a törlesztőrészlet csökkenni, vállalható-e ez már ez az adósnak. Kezdeményezni mindenképpen érdemes a kedvezőbb konstrukcióra váltást.

Számos feltételt ki kell pipálnia a banknak, míg megszületik a szerződés. Például általában minimum 4 millió forint értékű ingatlant fogadnak el fedezetként, és értékesebb ingatlannal kell rendelkeznünk, mint amennyi hitelről szó van.

Meglepően hangozhat, hogy adósságrendező hitel felvételénél, ha megfelelő jövedelemmel és ingatlanfedezettel rendelkezünk, akkor a meglévő hitelek kiváltása mellett még plusz szabadon felhasználható pénzhez is juthatunk.