Olcsóbbá vált a banki eurós utalás

A pénzügyi szolgáltatók új szankciókkal nézhetnek szembe az EU tagállamaiban: az euro nemben zajló, határon átnyúló utalásoknak nem lehet ezentúl bármilyen a díjazása. 

Megelégelte az EU a túlárazást

Régóta létező problémára adott 2019 decemberében választ egy új rendelet – méghozzá a 924/2009EK jelzésű –, adja hírül a kiszamolo.hu, végre szabályozzák a túlárazott nemzetközi utalásokat.

A Revoluttól a Transferwise-ig számos szolgáltató jelent meg a piacon azért, mert a bankok lényegében annyit kértek eddig az eurós utalásokért, amennyi a legjobban megérte nekik. December 15-től tehát csak a szolgáltatás értékével arányos, a belföldi utalásokkal harmonizáló díjakat lehet határon túli utalásokért kérni.

Nálunk is jobb lett az eurós utalás

Ez a típusú utalás tehát idehaza is jobb áron intézhető lett, nemzetközi küldés esetén. 

Bár a rendelkezés minden SEPA utalásra vonatkozik – azaz amelyek a Single Euro Payments Area, azaz Egységes Euró Fizetési Övezetben zajlanak -, a belföldi számlaszámra történő eurós utalásokat mindazonáltal nem érinti a rendelet.

A deviza váltás nem alapszolgáltatás a bankban

Mindez azonban nem szüntet meg egy másik költséges elemet a banki utalások terén, ez pedig a pénzváltásnak a vállalat számára kedvező, az ügyfeleknek kedvezőtlenebb megoldása. 

előnyösebb eurót küldeni
előnyösebb eurót küldeni

Míg a pénzküldő szolgáltatók középárfolyamon váltanak, addig a bankok meglehetősen drágán adják a valutát, bár az utóbbi években igyekeztek idomulni a konkurenciához. És ez továbbra is létjogosultságot ad a Fintech cégeknek, amelyek szolgáltatásaikban messze lekörözték a bankokat. 

Ma már leginkább egymással versengenek az olyan cégek, mint a Curve, a TransferWise és legújabban a Viber, melyek mind profi eszközöket adnak az igényes, nemzetközi pénzvilágban mozgó ügyfelek kezébe. Blogunkon is számos cikkben elemeztük a Fintech szolgáltatásokat – legutóbb a Viber jelentette be, hogy beszélgetés mellett pénzügyi tranzakciókra is alkalmassá vált ez a csatorna.