Újlakás ÁFA – elkerülhető, de milyen áron?

Mindazoknak, akik társasházi lakást építtetnek, illetve ilyen projektet kiviteleznek, komoly anyagi változásokat hoznak az aktuális adó módosítások. Mit lehet tudni az ÁFA sorsáról, és arról, az eladók és vevők mennyire érintettek?

Újlakás ÁFA – lecsökkentették, felemelik

Közeledik 2019 vége, amikor a jelenlegi – a korábbi szintről lejjebb hozott, tehát kedvező – 5 %-os ÁFA kifizetésére kötelezettek az újonnan átadott lakások tulajdonosai. Jövő évtől a vételár 27 %-os adót fog tartalmazni, ami azonos a kedvezményes ÁFA előtti adó szintjével.

Az állam kimondottan az építőipar volumenének élénkítésére vitte lejjebb az adót, ami egy – váratlan bejelentés nyomán – 2020 januárjától visszaáll az eredeti szintre. Ez mindenkit érinteni fog, aki akkor fizeti ki a lakását, kivéve azokat, akik

  • 2018 november 1-e előtt megszerezték az építési engedélyt, vagy ahol
  • 2018 november 1-ig bejelentésre került a projekt.

Ugyanis itt az érintettek egészen 2023 végéig húzhatják az adott ház elkészítését. Nekik csak a 2024 januártól kifizetett vételárban kell a 27 %-os ÁFÁ-t beleszámolni.

Rendezni kellett a futó projektek helyzetét

Ez a kedvezmény nyilvánvalóan azért lett jogszabályba foglalva, hogy az ÁFA emelés bejelentésének idején már zajló projekteknél a változás miatt váratlanul megugró költségek végeredményben se az építtetőnek, se a vevőnek ne okozzanak gondot. Hiszen igen nehéz eldönteni, hogy egy már a vételi szerződésben foglalt összeg megnövekedését ki vállalja át – és az építőipari szektor szereplői sem érezték volna fairnek ezt a helyzetet.

Nem csoda, hogy ilyen nehézségek mellett sokan döntenek inkább használt lakás vásárlása és esetlegesen felújítása mellett, mivel most már nehéz kifogni kedvező árú újlakás projektet. 

Vannak persze lakások bőven most épülőben, amelyeknél nem sikerült tavaly novemberig lefuttatni a bejelentést. Itt nagyon sok múlik azon a költségek terén, hogy mi szerepel a szerződésben.

Ha nettó vételár + ÁFA kifizetésében egyezett meg az ingatlancég a vevővel, akkor 2020 januártól a későbbi tulajdonosnak ki kell fizetnie a 27 %-os tételt.

Ha viszont netán bruttó vételárat fixáltak le, akkor az építtető fél fogja fizetni a többlet adót. 

epitkezes

Kifizetni teljesen egy tervrajzon meglevő lakást?

Ám még mindig van kibúvó: ha részletekben fizetjük későbbi otthonunk árát, és már idén tudjuk utalni a tételeket, akkor csak a 2020 elejétől kifizetett vételár részre vonatkozik a magasabb ÁFA. Akár annyira meggyorsítható a folyamat, hogy teljes egészében kifizethetjük a lakást előre, miközben csak 2020 január 1. után kapjuk meg a lakáskulcsot.

Mindezt persze át kell gondolni több oldalról is. Ha nem készül el határidőre, vagy hiányosan, műszaki problémákkal kerül átadásra a lakás, netán egyszerűen csődöt jelent az építtető, akkor cseppet sem előnyös, hogy előre fizettünk. Ezért is fontos, hogy megbízható céggel kössünk szerződést, csak akkor vágjunk bele társasházi lakás projektbe, ha elég garanciát látunk a sikerre. Például jó jel, ha bankhitelt kap az ingatlanfejlesztő cég, mivel a bank minden bizonnyal tüzetesen megvizsgálta az adott vállalkozást, és hitelképesnek ítélte.