Gondban az épülő újlakásra várók

Sokan vannak az ‘ingatlant vegyünk vagy béreljünk’ dilemmában. A lakásvásárlás esetén a használt ingatlan vétele, a saját kezű építés és a társasházba beszállás merülhet fel mint opció. Lássuk, mire számíthat, aki ez utóbbira két lehetőségre szavaz.

A magánház építések biztosabbak

A budapesti újlakás építéseket vették górcső alá, írja elemzésében a Portfolio.hu. Összesen mintegy 6470 ingatlanról van szó, magán és társasházi építésekről egyaránt. Elsősorban az utóbbi, értékesítésre szánt építkezéseknél vannak csúszások a határidőben.

kész társasház

A portál elemezte is a Budapesti Lakáspiaci Riport adatait, hogy kiderüljön, milyen összefüggések vannak: például a projekt nagysága megszabja-e, mennyire lépik át a határidőket az építtetők.
A társasház építéseknél, ahol a vállalkozás eladja a lakásokat, 43 százalék esetében sikerült időben befejezni a munkákat. Éppen ugyanennyi százalék esetén viszont egy negyedévtől egy évig csúszik az átadás. A projektek 14 százalékánál a lakáskulcsra több mint egy évet kell várniuk azoknak, akik előleggel bejelentkeztek az adott otthonokra, és 100 esetből 1-nél ennél is tovább húzódik az átadás.

Csúszik a nagy, csúszik a kicsi

Az, hogy hány lakás van az adott házban vagy házcsoportban, amely épül, és hogy sikerül-e átadni az ingatlant, lényegében nem függ össze. Nagy késés lehet kis építkezésnél és nagynál is – valószínű, az építtető tapasztalata és kapcsolatrendszere, az általa biztosított színvonal a legfontosabb, nem a méret. A mega projekteket a nagy, tőkeerős cégek szokták vinni, ám ugyanúgy megcsúszhatnak, mint a kisebb vállalkozások.

Ha beleszállnánk egy társasház építési projektbe mint vevő, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy az adott cég milyen szakmai múlttal rendelkezik. Ahol rendben átadott házak vannak a portfólióban, ott nagyobb lehet a bizalmunk.

Referencia mindenekelőtt

A legtrükkösebbek még az építtető cég vezetőinek a nevére is rákeresnek a neten, hiszen a rossz hírű vállalkozást le lehet zárni és újat lehet indítani.
Ez persze arra is vonatkozik, ha telket vásárolunk és az emelkedő magánház árak követése helyett sajátot építünk.

A felújítást végző vállalkozásoktól – ha például hitel segítségével renoválunk egy ingatlant – pedig mindenképpen kérjünk referenciát. Amennyiben nem így teszünk, a legrosszabb esetben elteszik az előleget a szakemberek és sose látjuk őket többet viszont.
Sokan mindezek helyett inkább a némileg olcsóbb használt lakás piacon nézelődnek. Nem véletlen, hogy az emelkedő árak miatt a legnépszerűbbé a korábban kissé lenézett panelek váltak.