Hogy férjünk hozzá a számlánkhoz külföldön?

A kérdés – ha például egyszerű nyaralásra vonatkozik – nem igényel bonyolult választ, hiszen a pénzünkhöz ATM-ből, vagy kártyás vásárlással is hozzájuthatunk. A fő kérdés: mennyibe kerül nekünk mindez?

A bank sokat nyer a deviza váltáson

A kártya használata evidensnek tűnik úgy külföldön, mint belföldön. Sokszor például nem váltunk utazás előtt a nyaralóhelyünk pénznemére elegendő pénzt. 

Ha nem euróról van szó, hanem mondjuk horvát kunáról, izraeli sékelről vagy thai bahtról, akkor érthető is, hogy nem szerzünk be túl nagy mennyiséget. A megmaradó pénzzel ugyanis nem tudunk sokat kezdeni, hacsak nem járunk ki időről időre. És tudvalevőleg pénzbe kerül a váltás és a visszaváltás is. 

Gyakran tehát a bankszámlánkra hagyatkozunk odakint, helyi készpénzünk fogytával. Ám a közhittel ellentétben nem biztos, hogy ugyanannyiba kerül a pénz felvétel és a kártyás vásárlás, mint itthon. 

A derűlátó külföldre látogatók – ha az adott országban ez megoldható – a saját bankjuk automatáit, fiókjait keresik. Ám akármilyen pénzintézethez fordulunk, ha nincs éppen az adott devizában számlánk, a forintos számláról a bank nem a legjobb váltási rátával fordítja át a pénzünket arra a pénznemre, amiben kiadja az ATM a kért összeget. Ha a forintos számlánkról veszünk fel pénzt, akkor a ráta az esetek túlnyomó többségében nem a középárfolyam lesz. Ha az lenne, akkor a pénzküldő cégek nem élnének és virulnának.

Az eurós számla, a Transferwise sem mindig nyerő

Ha van eurós számlánk és ehhez tartozó kártyával mondjuk Olaszországban eurót veszünk fel, akkor is felmerülhet plusz költség. Létezik olyan ATM társaság, amely angol fontban terheli meg a kártyát és vált euróra, méghozzá nem szerencsés árfolyamon. És ezt csak akkor tudjuk meg, mikor már elindítottuk a tranzakciót.

nyaralas

Mi a megoldás minderre, hogy felhőtlen legyen a nyaralásunk? A legrosszabb esetekre legyen nálunk készpénz, illetve megbízható ATM-ekből vegyünk fel pénzt, amelyeket neten le tudunk ellenőrizni.

Ne gondoljuk, hogy csak mert Európában vagyunk, mindenhol tudunk készpénz nélkül fizetni, és ez a legbiztonságosabb.

Mindez egy kis előre készülést igényel természetesen. Ebben a cikkben nem nevezzük meg a céget, de népszerű turista desztinációkon nem érdemes a kézre eső, feltűnő automatákhoz fordulni pénz kivétel céljából.