Egy haladó pénzváltás trükk

Sokak számára megoldandó feladat a devizaváltás időről időre, ami most, mikor a nyaralások időszaka eljött, a téma még inkább érdekes lehet.

A neten nézzünk előre utána

Külföldre menve először a hazai pénznemről váltunk át az ottanira. Majd az is fontos szempont lehet, hogy a megmaradó pénzünket vissza tudjuk váltani úgy, hogy ne veszítsünk sokat.

Érdemes ezeket a lépéseket nem az utolsó pillanatra hagyni. Ha például az egész családnak váltunk költőpénzt, vagy külföldi pénznemben visszük ki a szállás díját – ami lehet azért is, mert nem foglaltunk előre minden éjszakára -, akkor nagy összegekről van szó. De kicsit ‘bukni’ sem érdemes, hiszen ez megelőzhető.

A bankoknál ez a művelet nem olcsó

Azt általában mindenki tudja, hogy nem mindegy, hol váltunk. Az illegális utcai váltókat inkább felejtsük el, ha másért nem, azért, mert nem mehetünk vissza reklamálni.

A drágább helyszínek egyike a bankfiók. A bankoknak nem tartozik az alapszolgáltatásai közé a pénzváltás, így általában a váltási rátájuk messze esik a középárfolyamtól.

Külföld: pénzfelvét, kártyával fizetés

Ha külföldön vagyunk, az ATM-ekből való pénz felvételtől tartózkodjunk, a kezelési költséget csak akkor ússzuk meg, ha speciális, ingyenes külföldi felvételt lehetővé tevő kártyánk van. Ezt a lehetőséget tehát érdemes vészhelyzetre tartogatni, ennél még a külföldi bank fiókjában történő váltás is jobb megoldás.

Ha külföldön fizetünk bankkártyával – természetesen a hazai, forintos kártyával -, akkor is rákerül pár költség, amellett, hogy nem közép árfolyamon fog váltani a pénzintézet.

Mi emeli itt meg a költségeinket? A bankkártyánknak mindig van elszámolási pénzneme, ami általában dollár, vagy euró. Ha például Horvátországban fizetünk az euró alapú kártyánkkal, akkor a kunát először euróra, majd pedig forintra váltja a bank. Emiatt kétszer kell a deviza vételi és eladási ára közötti különbséget megfizetnünk.

Pénzváltók – egy pro tipp

Érdemes az utcai pénzváltókhoz fordulni, lehetőleg még itthon. Különböző cégek közt válogathatunk, és az interneten rájuk keresve megtaláljuk az aktuális váltási rátát. Ám érdemes nézni nemcsak napra pontosan, hanem óráról órára, ugyanis ez is változik.

A piaci zárás, délután négy után a kockázat miatt – mivel aznap már nem tudják betenni a bankba a bevételt, és másnapra kilenghetnek az árfolyamok – drágábban kapjuk a valutát. A vétel és az eladás között ilyenkor sokkal nagyobb a különbség.

Ez így történik a deviza küldő cégeknél is, ami megfigyelhető a közkedvelt Revolut esetében is. Hétvégén lehet, hogy rosszabbul járunk, ha feltöltjük az online számlánkat a pénzküldő szolgáltatónknál.