Fogyasztóbarát hitelek – mik a tények?

Az év egyik legizgalmasabb fejleménye a hazai hitelpiacon az volt, hogy beindultak a fogyasztóbarát hitelek.

2016 őszén jelezte először a jegybank, hogy elősegítendő a könnyebb kölcsönhöz jutást, átlátható és biztosan visszafizethető hiteleket “vár el” a hazai bankoktól.

Mi jellemzi ezt a hiteltípust?

A fogyasztóbarát hitelnek elsősorban az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • a kamatperiódus hossza minimum 3 év (3, 5 vagy 10 év), vagy a futamidő végéig fix a konstrukció.
  • a referenciaértékhez képest nem lehet magasabb a kamatfelár, mint 3,5%
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a lehet, de legfeljebb 150 ezer forint
  • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb, mint 1%, LTP előtörlesztés esetén díjmentes kell legyen az előtörlesztés
  • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásához képest legfeljebb 15 munkanap, a folyósítási határidő 2 munkanap lehet

Nem egy-két nap volt, mire valóban előálltak a pénzintézetek ezekkel az ajánlatokkal, de idén nyáron már felbukkantak az első fecskék. Az FHB volt az első, amely kijött az MNB által minősített termékével. A különbség az új és a meglevő ajánlatok közt nem volt kiugró. A jegybanki bejelentéskor a legkedvezőbb piaci hitelek kamata 3,9-6,7% között mozgott, míg a toplistás fogyasztóbarát hitelek kamata 3,6-6,0% között volt.

Most év végén már kicsit mozgalmasabb ez a szegmens. Lássuk, mit érdemes tudni a szuperhitelnek nevezett ajánlatokról?

Kedvező hiteltermék – gazdagoknak

Az OTP háza táján jelenleg az az aktuális hír, hogy november végével a fogyasztóbarát hiteleket érintő kamatkedvezményeket megszűntette. Itt ez a termék csak a fogyasztók egy speciális részének elérhető, ugyanis 350 ezer forintos havi összjövedelem alatt nem vehető igénybe. Mondhatni az OTP eléggé bebiztosította magát, hogy ne érje csalódás a törlesztés visszafizetése terén.

A stabilabb hitelek esetén – 3, 5, 10 éves és végig fix – a fogyasztóbarát termékek év végén  emelték kezdeti kamataikat. Azaz ha be is tartják a szigorú jegybanki követelményeket, nem szeretnének túl olcsóvá válni.

Ennek következtében a 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönök esetében a “sima” piaci hitelek kedvezőbbek az elemzők szerint, mint a fogyasztóbarát hitelek.

Viszont ha valaki tudja a kezdetektől nagyobb havi részleteket fizetni, hogy a hitele végig fix legyen, az egyértelműen kevesebbet fizet a fogyasztóbarát hitellel, mint a változó kamatozású verziók esetében.