Mi vár az Airbnb lakáskiadókra 2018-ban?

Évek óta pörög az Airbnb piac, és nem túlzás, eddig hatalmas változásokat hozott a turizmusban és az ingatlanpiacon. Ez utóbbi téren a mozgások nem mindenkit érintettek szerencsésen, és sokan szeretnének szigorúbb szabályozást. Hogy érinti ez a hazai érdekelteket,  mi várható idén?

Nincs kivehető szoba? Lakjunk egymásnál

Az Airbnb 2007-ben indult San Franciscóban. Alkotóinak öt évvel korábban jutott eszébe az alapötlet, amikor egy design konferencia volt a városban, és éppen nem volt egyetlen szabad hotelszoba sem. Hirtelen ötlettől vezérelve egy nap alatt összehoztak egy weboldalt, ahol ‘civil’ alvóhelyeket lehetett közzétenni. Ennek professzionálisabb verziója volt később az Airbnb, amire feltehetjük saját lakásunkat, lakóhajónkat vagy privát szigetünket, és megkerülve a hoteleket, panziókat, másokhoz költözhetünk pár napra.

A megoldás jövője nem túl kiszámítható, ugyanis sok város, kerület, sőt lakóközösség kezdi sokallni a civil szférában megjelenő turisták számát. Amszterdam például nemrég hatvanról harmincra csökkentette az évente kiadható éjszakák számát az Airbnb-zőknek.

Lázadnak a szomszédok

Itthon igyekeztek jó adókörnyezetet kialakítani azoknak, akik rövid távra – 90 napnál rövidebb időre – adnak ki ingatlant, ennek vagy más alkalmazásnak a segítségével.

Az érintettek már korábban is választhatták a tételes átalányadózást. Ennek keretében szobánként évente fix összegű, 38 400 forintos adó megfizetésére köteles a bérbeadó. Ez a lehetőség 2017-ig csak akkor volt igénybe vehető, ha legfeljebb egy lakásban, és azon belül legfeljebb nyolc szobában történt az ‘egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység’. 2018-tól még jobb lett a helyzet, három ilyen lakást is lehet fenntartani ezzel az adózással.

Ám az Airbnb-ben résztvevőket helyi rendelkezések is érinthetik, a kerületek ugyanis igyekeznek szabályozni ezt a tevékenységet. Nem utolsósorban azért, mert buliövezetté vált a főváros egy része, és ez legalább ugyanannyi embernek kellemetlen, mint ahánynak előnyös.

A hosszú távú bérlők általában bulituristák, őket biztosabb preferálni, ha például lakáshitellel ingatlant vásárolnánk kiadási célra. 

Ez is egy Airbnb szállás
Ez is egy Airbnb szállás

(forrás: twitter/Airbnb)

A VI. kerület egy friss rendeletében a parkolás felől közelíti meg az Airbnb szállások korlátozását. Itt minden szobáért akár 1,5 milliós parkoló-mérleg díjat kell fizetni 2018-tól. Februárban pedig népszavazás várható a bulinegyedben egy lakáskiadók számára ‘forró’ témában: hamarosan eldől, éjfél és reggel hat közt nyitva lehetnek-e a szórakozóhelyek.

LTP – számlanyitási díj nélkül?

A lakástakarék pénztár ugyan megkötésekkel, de a befektetési piac egyik legjobb hozamát biztosítja. Az LTP közkedveltségét stabillá teszi az állam által garantált 11 százalékos nyereség, amely semmilyen árfolyam vagy egyéb változástól nem függ.

Igazi kihagyhatatlan ajánlat az LTP

Rendkívül megbízható konstrukció: 21 éve elérhető, 4 cég foglalkozik vele 2 milliárd forintos minimumtőkével, eddig egymillió ügyfele volt. Banki terméknek minősül, azaz OBA által garantált.

Több formában elérhető, a szakértők szerint a minél rövidebb futamidő hozza a legjobb hozamot. Így inkább több 4 éves szerződést nyissunk egymás után, mint egyetlen hosszút.

Lakás célra kell felhasználni, ám rendkívül sok formában tehető ez meg, Akár lakáshitelt kiváltó szabad felhasználású hitelbe is betörleszthető.

Más is kaphatja a végén

Előnye, hogy menet közben sok téren változtatható, nem utolsósorban átruházható. Lehet más a befizető, megváltoztatható a kedvezményezett személye (aki lehet azonos az előtakarékoskodó személyével is). Emellett visszavonható a kedvezményezett, azaz dönthetünk úgy, unokaöcsénk helyett magunknak gyűjtünk a jövőben.

Az LTP csak abban nem változtatható meg, hogy közeli hozzátartozók osztozhatnak a kiutalt összegen – ez egyébként nem lehet élettárs. Ezzel érdemes számolni, nem házastárs nem számít ennél a befektetésnél közeli hozzátartozónak.

sajat-otthon-300x165
A legjobb otthonteremtési támogatás

(kép forrás: kp.hu)

Ha a maximumot szeretnénk kihozni ebből a lehetőségből, családon belül bátran nyissunk meg több LTP-t, amelyeket akár ugyanarra a célra is költhetünk.

Eleshetünk a 30 százalékos támogatástól

Ami eltántoríthathat érdeklődőket, az egyedül a számlanyitási összeg lehet. Ez a kifizetendő összeg – amely egyértelmű az időtartamból és a havi befizetésből – egy százaléka. Öt éves konstrukció esetén ez például a maximum befizetés mellett kb. 35 ezer forint. Ám gyakran találunk olyan akciós terméket, ahol még ezt sem kell befizetni.

A számlanyitási összeget akkor nem szokta a bank kérni, ha elállunk attól, hogy a szerződést átruházhassuk, avagy idő előtt megszüntessük. Ha a legrövidebb időszakot, a 4 évet nem töltjük ki, akkor nemcsak a nyitási díjat kell kifizetnünk, hanem nem kapjuk meg a 30 százalékos állami támogatást, csak a befizetésünket és annak kamatait.

Más feltételek is előfordulhatnak, például hogy ne késsünk 3 hónapnál többet a befizetéssel, ám ezek nem teljesíthetetlen elvárások. Érdemes tehát kifogni egyet a nem ritka akciók közül. De az LTP még számlanyitási díjjal együtt is verhetetlen ajánlat.

Három friss hír a lakáshitelek világából

2017-ben rekord mértékben vett fel a magyar lakosság hiteleket, és ez a tendencia valószínűleg töretlenül folytatódik majd idén is. Még mindig nagyon kedvezőek a lakáshitelek feltételei a változatlanul alacsony kamatkörnyezet miatt. Lássunk pár fontos információt, ami érdekelheti a kölcsönre vágyókat!.

Bőven 3 % alatti kamat jellemzi a rövid kamatperiódusú hiteleket

Ha vállaljuk, hogy 3, 6 vagy 12 havonta fellvizsgálják a törlesztőrészletünket, és az igazodik az aktuális BUBOR szinthez, azaz akár csökkenhet vagy növekedhet (csökkenni jelenleg nem tud igazán hová), akkor 2-3 százalék közti THM mellett jutunk lakáshitelhez.

Ám egy jellemző 10 vagy 20 éves futamidő nagyon sok változási lehetőséget jelent, és a kezdetben olcsó hitel kiszámíthatatlanul változhat.

Azaz 12,5 milliós hitelhez juthatunk havi 50 ezer forint kifizetése mellett, és sokan élnek is a lehetőséggel, ám egy rossz szavuk sem lehet, ha 5 év múlva esetleg 100 ezer forintot kell majd fizetniük. A szakértők továbbra is a drágább, de stabilabb hiteleket preferálják.

Nagyon kedvező kamatúak a hosszú távon rögzített lakáshitelek

Érdemes ilyen hitelt vállalni, mivel most ez is fantasztikus feltételek mellett kapható meg. A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése is ösztönözte a bankokat, hogy jobbá tegyék 5, 10 évente változó vagy végig fix ajánlataikat.

3 éves kamatperiódus mellett a legkedvezőbb ajánlat 3,11%-os THM-el érhető el, ha 10 év után mozdul el a törlesztőnk, ami elég komoly biztonságot jelent, akkor 4,5% körüli THM-el kell számolnunk.

A biztonság pénzbe kerül, de évek óta nem volt olyan olcsó, mint most: 20 évig fix kamatozású ajánlatok tulajdonképpen havi mintegy 20-25 ezer forint többletet jelentenek a 3 évente változóhoz képest az elemzők szerint. (400 ezer forintos átlagos családi összjövedelem mellett vizsgálva a 2018 eleji ajánlatokat).

A legstabilabbak jó irányba mozdultak el

A végig fix hitelek jellemzően némileg kedvezőbbek lettek az előző hónapokhoz képest. Átlagosan 0,5-2 %-os esés mutatkozik a THM-ek terén.

Nem mellékes a MNB alelnökének 2017 őszén tett ígérete sem, mely szerint még évekig számíthatunk a kedvező alacsony kamatszinttel.

Hogy tegyük rendbe 2018-ban a pénzügyeinket?

Egy év kezdete mindig remek lehetőség arra, hogy tiszta lappal induljunk. A pénzügyek terén is új esélyt kapunk 2018 januárjában, hogy takarékosabban és rendezettebben éljünk.

Tudunk bánni a bevételeinkkel?

Sokatmondó tény, hogy a legszerényebb jövedelműek herdálják el legkönnyebben a pénzüket. Akik nem szoktak nagyobb összegek megfontolt kezeléséhez, ha például megnyerik a lottót, egy szinte beláthatatlan pénzmennyiséget is képesek elkölteni rövid idő alatt. A vonatkozó tanulmányok szerint a nyertesek többsége 7 év alatt kifut a pénzéből.

A vagyonra tehát – legyen bármilyen hatalmas – vigyázni kell, és még ha jól állunk is anyagilag, minden lépésünket céltudatosan kell megtennünk.

Ha pedig még nem állunk jól anyagilag, még fontosabb a pénzügyi fegyelmezettség.

Érdemes kitűzni magunk elé célokat, akár fel is írhatjuk kis cédulákra, hogy valóban mindig a szemünk előtt legyenek.

2018
Új év, új lehetőségek

(kép forrás: forbes.com)

Legyünk képben

Mennyi pénzünk van, mire költünk? Az állandó havi költségekkel tisztában kell lennünk, a ‘mozgó’ költségeket pedig a legjobb feljegyezni, hogy lássuk, mi miatt futottunk ki a pénzünkből.

Legyenek céljaink

Tűzzünk ki olyan célokat, amelyeknek van értelme, és különítsük el a pénzünket akár másik bankszámlára. Lehet, hogy ezek csak nekünk fontosak, ezért ragaszkodjunk hozzájuk a ‘jótanácsok’ ellenére is. Ha a világkörüli út nekünk fontosabb, mint a második lakás, gyűjtsünk erre. Ha valakinek vannak álmai, nem fogja herdálni a pénzét.

Nem baj, ha pénzt fialó célokra is félreteszünk. Az ingatlanbefektetés olyan kiadás, ami a beletett összegnél többet hoz vissza.

Igen, van pénzem, de nem én vagyok a bank

Ha valakinek már jobban áll a szénája anyagilag, megjelennek körülötte a nagylelkűséget díjazó ismerősök. Sokan elvárják, hogy a vastagabb pénztárca okán hívjuk meg kávéra, ha összefutunk, de van, aki a kölcsönt tekinti természetesnek.

Se barátnak, se rokonnak ne adjunk nyomós ok nélkül kölcsönt, mert könnyen lehet, hogy bottal üthetjük majd a pénzünk nyomát. Még rosszindulat sem szükséges a másik fél részéről, hogy ne törlesszen, elég, ha nem ért az anyagiakhoz.

Szüntessük meg az adósságunkat

Elsődleges, hogy eltüntessük a hiteleinket. Érdemes előtörlesztéssel, végtörlesztéssel “kihátrálni” a bankkölcsönökből. Az adósságrendező hitel egy remek módszer a tartozás végleges felszámolására. 

A számláinkat fizessük be mindig időre – ha ezt mindig halogatjuk, gondoljunk arra eközben, hogy a szolgáltató cégek dolgozóinak biztosítjuk a megélhetését.