Változhat a CSOK szabályozása

A K&H Bank adatai szerint növekszik a lakáshitelezés piaca ma Magyarországon. A használt lakások terén az év eddigi részében másfélszeres bővülés tapasztalható az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.
A fogyasztási hitelezés éppúgy javuló tendenciát mutat, az emberek nagyobb kedvvel vesznek fel kölcsönt, és bátrabban költenek.
A CSOK iránti igény egyelőre alatta marad a várakozásoknak a korai nagymértékű érdeklődés ellenére, így a pénzintézetek a Nemzetgazdasági Minisztériumnál például azzal kapcsolatban lobbiznak, kapjanak nagyobb támogatást az egy- és kétgyerekes családok, és egyszerűsödjön a kérelmezés dokumentációja is.

Sokan még nem szavaztak bizalmat a CSOK-nak

A Családi Otthon Kedvezmény – a hitelezési piacon döntő szerepet játszó bank becslése szerint – 2016-ban 40 milliárd forintnyi hitelt fog folyósítani, és a szakemberek 20 ezer ügyfélre számítanak.
Egyelőre messze vagyunk ezektől a számoktól, a K&H Bank által közreadott adatok szerint túl az év felén eddig 1173 CSOK igénylést adtak be az ő fiókjaikban, és 877 CSOK szerződést kötöttek meg májusig.
Döntően használt lakásra szeretnének az ügyfelek szerződést kötni, és a háromgyerekesek aránya nem túl magas a körükben, 9 százalék.

Már csak szeptemberig kell várni

Érdekes lehet azoknak, akik még haboznak, hogy igénybe vegyék-e a támogatást, hogy a pénzintézetek szeretnének egyszerűsítéseket kieszközölni a szabályozó szerveknél.
A szabályozásra vonatkozóan a bankok pontosításokat és a dokumentáció egyszerűsítését javasoltak, az NGM válaszát ezzel kapcsolatban pedig szeptemberre várják. Érthető módon, mivel a kérelmezők nem rohamozták meg a pénzintézeteket, azok  vonzóbbá és elérhetőbbé tennék a CSOK-ot.
Mint a portfolio.hu közreadta, szeretnék elérni például az osztatlan közös tulajdon igénylésének egyszerűsítését. Illetve kedvezőbb kereteket javasoltak a tetőtér beépítésre, a két új albetét létrehozására vonatkozó követelményekkel kapcsolatban. Ez utóbbi azért fontos, mert egyelőre akik a család házának tetőterét építenék be, hogy önálló életteret hozzanak létre, igen korlátozottan élveznek támogatást.
Az egy és két gyermek után járó összeget pedig növelnék a javaslatok szerint.

Lakásbérlés a legolcsóbban

Ha szeretnénk a jelenlegi égbe emelkedő árak alatti szinten találni kibérelhető lakást, van erre egy lehetőség, amire meglepően kevesen gondolnak.

Felejtsük el az internetes keresést, a legegyszerűbb, ha körbekérdezünk az ismerőseink között, ki az, akinek üresen áll a lakása. Az a helyzet állt elő ugyanis Magyarországon a legutóbbi időben, hogy nagyon sokan külföldön dolgoznak, élnek – és nagyon sokan tervezgetik ezt – , és nekik valójában sokszor gondot okoz, hogy gondot viseljenek az itthon hagyott ingatlanra.

Sok lakás, ház nincs hivatalosan meghirdetve, de a tulajdonosok odakintről próbálják menedzselni, és sokkal megnyugtatóbb nekik, ha valakire rábízhatják, mint ha üresen áll. A kiadott lakás esetében nem kell egyebek közt attól félni, hogy eláztatja egy csőtörés, hogy betörnek.

Igen, kérdezheti az olvasó, akkor nyilván kiadják, mi ebben a meglepő?

Az ötletben rejlő lehetőség az, hogy azért érdemes ismerősön keresztül érdeklődni, mert a külföldön élő honfitársaink nagyrésze ódzkodik a lakáskiadástól, egy idegen bérlőtől, hiszen ennek megvan a kockázata. Hogy mit csinálhat egy óvatlan vagy rossz szándékú albérlő egy ingatlannal, annak csak a fantázia szab határt.

Viszont ha ismerősként vagyunk számon tartva, főleg ha személyesen, közelebbről ismernek minket a tulajdonosok, akkor nagyobb bizalommal adják oda a lakást. Nem ritka, hogy a külföldön élő barátok annyira örülnek, hogy valaki vigyáz az üres otthonukra, hogy nem is kérnek teljes bérleti díjat. Az, hogy aprópénz egy külföldi fizetés mellett a hazai bérleti díj, és sokan eltekintenek tőle, csak hab a tortán.

A leleményesek külföldről “dolgoztatják” az ingatlant

Persze van egy másik típusú lakástulajdonos is, aki a határon túlról is menedzseli, és például Airbnb segítségével maximálisan kihasználja itthon hagyott ingatlanát vagy ingatlanait. Hiszen egy jó helyen elhelyezkedő otthon most aranyat érhet – felértékelődtek olyan, régebben kerülendőnek  tartott kerületek is például, mint a VII., VIII. kerület Budapesten, lévén közel vannak a turisták kedvelte szórakozóhelyekhez. 

Ám ha nem szeretnénk hosszútávon, hogy a lakásbérlés gondjai kössenek le, valamint mi is szeretnénk bevételhez jutni egy biztos befektetésből, remek lakáshitelek állnak rendelkezésre – amelyek egyre kedvezőbb feltételeket biztosítanak – hogy saját otthonunk legyen.

 

Felívelő albérletárak, változatos megoldások

Bár nyár közepe van, de nincs már olyan messze a következő tanév első napja. Sokaknak ez az egyik legnagyobb kiadást fogja jelenteni az évben, főleg ahol több gyereket indítanak el szeptemberben iskolába.

Külön megoldandó feladvány lehet, ha a gyerekünk 18 éves elmúlt, és kezdi az egyetemet, főiskolát. A felvételi ponthatárok közzététele már nincs olyan messze – július 26-án derülnek ki a varázslatos számok – , sokan már kezdenek utánanézni, hol fognak lakni a tanulmányaik alatt.

Szegeden könnyebb, Sopronban nehezebb lesz

Aminek a kivitelezése nem feltétlenül lesz annyira egyszerű, mivel van olyan egyetemváros, ahol 40 százalékkal is megugrottak az albérletárak.

Cseppet sem csak Magyarországon van ez így, világszerte egyre növekvő gond a kispénzű diákoknak a versengés a külföldi turizmus hatásával, a lakáshiánnyal –  elsősorban a divatos nagyvárosokban.

Egy meglehetősen megdöbbentő felmérés szerint a kaliforniai egyetemisták mintegy tizede hajléktalan, autóban vagy couchsurfingolva (napokra-hetekre mások “kanapéján” vendégeskedve) vészelik át a tanulmányaik éveit.

Visszatérve Magyarországra: akik Győrbe, Szegedre és Pécsre jelentkeztek, azoknak nem bonyolódik a helyzetük, mivel itt nem nőttek jelentősen a bérleti díjak. A többi egyetemi városban átlagosan 5-20 százalékkal emelték a bérbeadók az árakat.

Budapesten, és meglepő módon Miskolcon és Sopronban fog igazán sokba kerülni a lakhatás, ugyanis itt 40 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Egy VII. kerületi (tehát nem XIII., vagy V. kerületi) garzon esetében ez átlagosan 80 ezer forint.

A kisebb lakások kapósabbak, a 100 négyzetméter felettiek tovább jelen vannak a piacon, és némi szervezőkészséggel, több lakótársat találva akár jobban is kijöhetünk egy ilyen nagyobb albérletet választva.

Hosszútávra megoldás az ingatlanvásárlás

A lakásbérlés mellett a másik megoldás, amihez sok szülő folyamodik, a lakásvásárlás a csemete számára. Ez, ha a havi költségek összeadott összegét összevetjük azzal, hogy ha sikerül megvenni egy ingatlant, akkor egy saját otthonban – felmondás-, kellemetlen lakótárs-, és minden egyéb kockázattól mentesen – élheti majd gyermekünk egyetemista éveit, illetve egy egyre jobb értékű lakással fog a család rendelkezni, mindenképpen jó megoldás.

Főleg a BME és az ELTE épületeihez közel eső körzetekben jellemző, hogy az egyetemistáknak lakást vesznek diákéveikre. Nem feltétlenül kell a családnak egy ingatlanra elegendő tőkével rendelkezni. Lehetséges egy kedvező hitel felvételével, vagy időben elindított lakástakarék pénztár megtakarítás segítségével elindítani az ingatlanvásárlást.

Gondtalan nyaralás, okos ötletekkel

Valutaváltás, pénzfelvétel, vagy bankkártya használat? – ez a külföldi nyaralás előtt gyakran felmerülő kérdés. Ha tisztában vagyunk az alapfogalmakkal és az aktuális helyzettel valuta fronton, egész biztosan jól jövünk ki pénzügyileg a vakációból.

Eladási ár, vételi ár

A pénzváltóknál, ahol a forintunkat valutára cseréljük, eladási ár és vételi ár is fel van tüntetve. Ezek a pénzváltó szemszögéből megfogalmazott árak: eladási ár, amin ő eladja nekünk, vételi, amin ő megveszi tőlünk az eurót, kunát, jüant. Nem véletlenül az előbbi magasabb, mint az utóbbi.

Középárfolyam

Ezt a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, e fölé lövik be az eladási áraikat a pénzváltók, alá pedig a vételit.

Érdemes megismerkedni a középárfolyammal, és megnézni néhány pénzváltót, mielőtt beváltjuk a forintunkat, nehogy túl drágán vásároljunk.

Mennyi pénzt váltsunk, vigyünk magunkkal egy nyaralásra?

Ezt tollal, papíron a konyhaasztalon is kiszámíthatjuk, figyelembe véve az igényeinket, a tervezett programot. Ma már szinte mindennek utána lehet nézni az interneten, utazási blogokon odáig menően, mennyibe kerül egy bizonyos mexikói partszakaszon a robogóbérlés. Ha pedig rákeresünk egy ‘holiday budget calculator’ oldalra a neten, azzal is ki tudjuk számolni, mennyibe fog ott helyben kerülni a kiruccanás.

nyaralas
Ne csak nyaralás alatt legyünk vidámak, utána is

(forrás: pinterest)

Kössünk-e utazási biztosítást?

Köthetünk, de emellett van egy igen jó megoldás, amit kevesen használnak.

Pénzfelvétel és fizetés kártyával

Ha kártyával fizetünk külföldön, például egy kávézóban, az a szolgáltatót terheli, tehát nekünk ez nem plusz költség.

Ha viszont automatából (ATM-ből) veszünk fel pénzt, annak csaknem mindig tranzakciós díja van, ami általában 1500-2000 forint közé esik. Ez a díj pénzintézetenként, kártyánként változó,  így ennek érdemes utánanézni indulás előtt vagy akár alatt, de feltétlenül még mielőtt a zöld gombot megnyomnánk az ATM billentyűzetén. A bank így nem feltétlenül a legjobb váltással, a napi árfolyamon fogja a forintunkat az adott valutára cserélni.

A helyi elfogadó bankok egyébként korlátozzák az idegen bankkártyákkal való pénzfelvételt, egy limitált összeget tudunk majd alkalmanként felvenni automatából. Erről a bankunknál kaphatunk információt, és ha úgy ítéljük meg, alacsony a pénzfelvételi, illetve napi limitünk, emeltessük meg.

Emellett vegyük figyelembe, ha csak magyarországi,  helyi bank úgynevezett bank védjegye van a kártyánkon és az például nem VISA kártya, nem fogjuk tudni külföldi pénzfelvételre használni.

Még egy apróság, Európán kívül, ha nem dombornyomott, hanem sima a kártyánk, gondunk akadhat a használatával, erről érdeklődjünk előzetesen.

Ha nagyon biztosra akarunk menni, írjuk fel a kártyaszámot és a bankunk telefonszámát, hogy elvesztés esetén azonnal letilthassuk a kártyát. Még az is előfordulhat, ha sokat utazunk nyaralás alatt, a bankunk – amely monitorozza a kártyák “viselkedését” -, gyanúsnak találja az országok közti cikázást, és letiltja a használatot. Épp ezért a legbiztosabb, ha előre értesítjük erről a pénzintézetet.