Óvatosan a PayPallal

Ma már természetes, hogy határok közt, a világ egyik pontjáról a másikra utalva használjuk a pénzünket. A bankszámláról való, külföldre történő online pénzküldésnek – amely nem egy helyzetben elkerülhetetlen – legegyszerűbb módja erre szakosodott szolgáltatók igénybe vétele.

A TransferGo vagy a TransferWise optimális megoldást jelentenek a deviza utalásra, anélkül, hogy a bank tetemes díjakat számolna el a pénz átváltásáért és átküldéséért. A középárfolyamon utalás garantált, és a díj is sokkal kedvezőbb.

Prémium ügyfélnek olcsóbb

Az, hogy melyik megoldást használjuk, függ például az utalandó összegtől, mivel vannak olyan cégek, amelyek magas összeg esetén kedvezőbb árfolyamot biztosítanak.

Ha online kell fizetnünk, külföldi webáruházból rendelünk, akkor pedig sokaknak a legkézenfekvőbb a PayPal-t választani, igaz sokan használnak egyéb céget, például a Netellert, a Skrillt.

A legfőbb ok a biztonság: a PayPal egyfajta áthidaló megoldást nyújt, hogy ne közvetlenül az ismeretlen szolgáltatónak kelljen megadni a bankszámlaszámunkat, adatainkat. A PayPal fiók megléte biztosítja nekünk a cég ügyfélszolgálatát és eléggé fejlett vásárlóvédelmét – a ‘refundolás’ segítségével, ha nem kapjuk meg a rendelt terméket a harmadik féltől, visszakapjuk a pénzünket – , ám ilyenkor is érdemes résen lennünk. A csalók akkor is trükközhetnek, ha a PayPal ügyfelei vagyunk.

Észrevétlenül drágul

Nekünk magyaroknak a már korábban itt a blogon megírt információ sem mellékes, hogy a cég a saját, eléggé kedvezőtlen árfolyamán vált. Érdemes pár beállításon módosítanunk, ha nem forintban szeretnénk fizetni.

Az sem elhanyagolható, hogy nemrég megemelte a szolgáltatásai árát a pénzforgalmi vállalkozás.

Mindezt egy Privacy Policyről szóló levélben lehet némileg eldugottan megtalálni, és ez azt jelenti, hogy minden szolgáltatás, így a pénzváltás költsége is drágább lesz fél százalékponttal. Tehát ha például eBayen, Amazonon vásárolunk, ennyivel többe fog nekünk kerülni az áru, ha a PayPalt használjuk fizetésre.