Kivárás vagy hitel?

Sokan vannak abban a helyzetben, hogy önerő nélkül szeretnének mielőbb lakáshoz jutni. Milyen lehetőségeik vannak, mit tanácsolhatnak nekik a szakértők?

Először is: mit jelent az önerő nélküli helyzet?

Akkor használják, általában ingatlanvásárlásnál ezt a kifejezést, ha az ügyfél nem rendelkezik saját forrással, amit a kölcsön összegén túl ráfordíthatna a vételre – ez lehet (azaz lehetne) készpénz, munkáltatói kölcsön, bankbetét.  

Két megoldás lehetséges ekkor, vagy azonnal szeretnénk a lakást megvenni, és felveszünk egy meglehetősen nagy összegű hitelt. Vagy gyűjtünk pár évig még pénzt, és némi önerővel felfegyverkezve vágunk bele az ingatlanvásárlásba. Így kisebb hitelt kell majd igénybe vennünk, aminek hosszútávú előnyei vannak.

dontes

(kép forrás: lifejottings.org)

Érdemes megtámogatni a pénz gyarapodását

A saját pénz előteremtése történhet lakástakarék pénztár segítségével, így négy évre van legalább szükségünk – bár vannak hitellel kombinált megoldások, amelyekkel hamarabb kiléphetünk a szerződésből -,  de az állam támogatja a gyarapodásunkat.

Ha várni szeretnénk, érdemes elindítani a családban minél több LTP szerződést, és így gyűjteni rövid idő alatt minél több tőkét (amit csak ingatlanvételre fordíthatunk). Emellett kamatoztathatjuk a pénzünket például állampapírban, így a kamatnövekedés kockázatát kivédhetjük.

Mi a kockázat?

Ha évekkel kitoljuk a saját otthon megvásárlását, annak a kockázata, hogy változhatnak a jelenlegi lakáspiaci viszonok, és akár magasabb is lehet később az ingatlanok ára. Ez a folyamat zajlott le például az elmúlt két évben, de az elmúlt húsz évet a nehezen kiszámítható hullámzás jellemezte. A másik lehetséges kockázat a hitelkamatok emelkedése.

Mindkét folyamat nehezen bejósolható – annyi előrejelezhető, hogy nemigen járhat együtt a tovább emelkedő ingatlanárakkal a hitelkamatok növekedése -, mindenesetre aki most vesz fel hitelt, sokkal jobban jár, mint eddig bármikor.

Ha nem várunk, és most vásároljuk meg hitelre álmaink otthonát, az elszállt ingatlanárak ellenére is olcsóbb számunkra a kölcsön, mint akár pár éve, a törlesztők annyira alacsonyak.

Amiről még nem érdemes elfeledkezni, hogy bármikor kedvezőbbre cserélhetjük a hitelünket, azaz ha megjelenik a piacon még jobb lakáshitel, később csökkenthetjük ezzel törlesztőrészletünket.