Egyre kisebbek a lakások

És egyre többe kerülnek. Immár hivatalos: történelmi rekordot döntöttek a hazai lakásárak. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint – amely 29 ország adatait vizsgálta – a magyar ingatlanok drágultak a legnagyobb arányban  az EU-ban.

Ám mivel a forint alapú hitelek extrém olcsóak – szintén rekordot döntenek éppen, csak éppen mélységben – lakásra szert tenni tulajdonképpen nem sokkal nehezebb, mint korábban.

Még sosem érte meg ennyire lakáshitelt felvenni

A bankok ajánlatai közt a rövid kamatperiódusú új lakáshitelek átlagkamata 3,7 százalék alá esett. Szinte kockázatmentes, 5-10 évig rögzített kamatozású hitelt is lehet kapni 6,1 százalékra.

A nemzetközi összehasonlítás szerint nálunk kúsztak leginkább felfelé az árak a múlt év utolsó negyedévében. Azaz az előrejelzések, amelyek ősztől megtorpanást jósoltak, nem igazolódtak be, az áremelkedés folytatódott. Lettország és Bulgária közelít csak meg minket a növekedésben.

Ha azonban 2010 óta nézzük a növekedést, nem mi vagyunk a legjobban dráguló piac, Észtországban például 67 százalékkal ugrottak meg a lakásárak. Nálunk összességében 20 százalékot mentek felfele az árak hat év viszonylatában.

Az, hogy az utóbbi évben érzékelünk egy szinte irreálisnak tűnő drágulást, annak is köszönhető, hogy 2014-ben komoly mélységben voltak az árak.

További csúcsdöntögetés ingatlan téren, hogy a nominális árszint is rekordot döntött az OTP elemzése szerint. Vagyis még sose voltak ilyen magasan a hazai ingatlanárak. Az ok a szűkös kínálat eladási oldalon, és hogy a lakás az egyetlen stabil hasznot hozó, biztonságos befektetés jelenleg.

Budapesten egymillió is lehet egy négyzetméter

Mint minden téren, itt is nagy eltérések figyelhetőek meg az országon belül. Budapesten 5 millió forint alatt már lehetetlen lakást találni, a 10 millió alattiaknak eléggé mások lettek a jellemzőik – rosszabb állag, kevesebb négyzetméter – mint korábban. Ötödannyiba kerülnek viszont az ingatlanok Nógrád megyében.

Jelenleg a legdrágább az otthonteremtés vidéken Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben.

otthon
amerikai doboz-otthon

(forrás: homeadore.com)

Nem csoda, hogy minél kisebb alapterületen, minél több szobát keresnek a vásárlók. Az új lakások egyre kisebbek. Átlagosan az újépítésű otthonok szerényebbek, mint akár egy évvel korábban. Idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.