Még érdemes belevágni a lakáskiadásba

Van egy remek lakásod, és szeretnéd a lehető legelőnyösebben kiadni? A jó hír, hogy a dolog valóban működik. Ha úgy akarunk ingatlant vásárolni, hogy akár ki is adjuk azt, akkor lássuk, miket tartsunk szem előtt.

Az alábbi oldalakra teheted fel a lakásodat, ha “nemzetközi piacra törsz”, és turistáknak szeretnéd kiadni: Airbnb.com, Booking.com, Homestay.com, Wimdu.com.

Egy friss felmérés szerint már a vidéki lakásokat is keresik airbnb-n, ám a legjobb forgalomra mégis Budapesten (és közvetlen környékén) lehet számítani.

Ha a lakásközvetítő portálokon keresztül várjuk a fővárosi turizmus fő célközönségét, a bulituristákat, akik fapadossal egy-egy legény- vagy leánybúcsú erejéig szállnak meg Budapesten, akkor a bulinegyedben vagy környékén érdemes ingatlannal rendelkeznünk. Arra is számíthatunk, hogyha a Kazinczy utca környékén van egy lakásunk, akkor aludni nem nagyon fogunk, viszont spekulációs (kiadási, hostel) célból kapós lesz az otthonunk.

Jobban járunk a rövidtávú kiadással, ha nagyobb a lakásunk, mivel a (buli)turisták általában csoportosan jönnek. Míg a hosszútávú kiadás esetén kapósabbak a kicsi és olcsó lakások, mint a tágas apartmanok.

A magas hozam kecsegtetőnek tűnik, de el kell gondolkodnunk, hogy jó-e nekünk, ha pár napos időszakokra turistáknak adjuk ki a lakásunkat, ugyanis ez rengeteg szervezéssel jár, olyannyira, hogy sokan már abból élnek Budapesten, hogy mások airbn-n hirdetett lakásainak látogatóit ki- beengedik, kísérgetik. A nagyon szépen felújított, kialakított, egyedien megoldott és hívogató helyen lévő (és fantázianeveken meghirdetett) kiadó lakások tulajdonosai bőven megengedhetik, hogy szervező segítőket fizessenek. Ők az airbnb üzletág legnagyobb nyertesei.

Ha nem tartozunk – még – közéjük, akkor számoljunk azzal, hogy például a nap minden órájában készenlétben kell lennünk, hogy fogadjuk a vendégeinket. A fapados járatok ugyanis többek közt azzal spórolnak, hogy extrém időpontban indulnak és érkeznek. Nagyfokú rugalmasság kell ehhez is, és a vendégekhez is, ugyanis nem biztos, hogy üzleti ügyben utazókat fogunk ki, lehet, hogy a lakónk az esküvője előtt utoljára nálunk akar kirúgni a hámból.

brodyhouse

(kép: Guardian.co.uk, Bródy House)

Még van jópár szempont, ami alapján eldönthetjük, nekünk a rövid- vagy a hosszabb távú kiadás felel meg. Ha a fapadossal érkező fiatalok a törzsközönségünk, akkor beszélnünk kell angolul, illetve előnyös, ha más nyelven is tudunk. (Igaz ugyan, hogy külföldi diákokkal hosszú távon is számolhatunk) El kell felejtenünk a lakástulajdonos felsőbbrendű szerepkörét, igazi szolgáltatóként kell viselkednünk, kedvesnek, korrektnek kell lennünk, bírnunk kell a kritikát. Gyakorlatilag egy hoteltulajdonost kell előadnunk, kicsiben.

Mennyit kereshetünk mindezzel? Átlagosan havi 20 napra kiadhatjuk a lakásunkat, és egy átlagos, belvárosi egyszobás lakást kb 16 ezer forintért, egy nagyobb lakást kb 28 ezer forintért lehetett kiadni 2015 végén.

Kis számvetéssel kiderül, hogy ez jóval magasabb összeg – mégha kockázatosabb és ingergazdagabb is turistákat fogadni – mintha kiadnánk a lakásunkat egy hónapra, egy vagy több albérlőnek, akikhez csak havonta egyszer szállunk ki, hogy tartsuk a markunkat. Nem számolhatunk ugyan a teljes bevétellel, mivel az airbnb-n keresztül szerzett jövedelem után adózni is kell, de így is felvetődhet, hogy már csak ezért is érdemes lakáshitelt felvenni, és lakást vásárolni, vagy felújítani.