Lakást venne, hogy kiadja? Friss tippek

A belvárosban szinte lehetetlen albérletet találni, a lakáshiány irreálisan felverte az árakat. Nagyon megéri most a kiadói oldalon lenni. Akár hitelfelvétellel is érdemes most ingatlanhoz jutni, ha megtehetjük, kiadási célból.

A befektetők is erre szavaznak

Egyrészt ez biztos befektetés mindazoknak, akik bizalmatlanok a banki vagy állami befektetési formákkal kapcsolatban. Másrészt egy erősen felfutóban levő piaci szegmensről van szó. A bérleti díjak emelkedése országszerte megjelenő trend, de a fővárosban, ahol a külföldi turistáknak legjobban kiadhatók a lakások, látható a leginkább.

Több tényező is húzza felfelé az árakat, az Airbnb és a hasonló startupok megjelenése éppúgy, mint a lakáshiány.

Hitellel kiegészítve millióinkat, biztos hozamra számíthatunk, ha megveszünk most mondjuk a fővárosban egy jól kiválasztott otthont.

Ha albérlőket szeretnénk majd találni a későbbiekben az ingatlanba, a kulcsszó a jó közlekedés. Ha Káposztásmegyer hátsó sarkában vásárolunk lakást, ne csodálkozzunk, ha nehézkesen és nem túl jó árért megy el a piacon. A bérlemény értékét meghatározza, hány perc eljutni a legközelebbi villamosmegállóig, milyen a környék, milyenek a szomszédok. Semmire se mondjuk azt, “á nem baj, valakinek biztos jó lesz ez is”.

Hol biztos befektetés ingatlant venni Budapesten?

A szakértők az alábbi választásokat ajánlják:

  • metróvonalak környéke (pl. Kelenföld)
  • közlekedési csomópontok (pl. Árpád-híd, Örs vezér tere, Széll Kálmán tér)
  • más jellegű – kulturális/szórakozási csomópontok (pl. Újbuda/Allée, Jászai Mari tér)
  • bulinegyed

Budapesten a kerülettől, övezettől is függ, milyen lakás érdemes bérbeadási célra vásárolnunk, mivel más-más a keresett típus.

Budán a nappali plusz egy-két szoba a legjobb elrendezés, ezek mind kitűnően kiadhatók, és befektetésként sem járunk vele rosszul. Akár a háromszobás lakásra is találunk érdeklődőt, a nagyobb apartmanok is kiadhatók igényes környéken.

Szeretnénk partihelyszínné tenni a lakásunkat?

A pesti oldalon a háromszobás lakásokat már hosszadalmasabb kiadni, illetve több személy (például négy-öt-hat diák) összeállását feltételezi a kiadás. Kérdés, szeretnénk-e, hogy egész csapat fiatal – és baráti körük – nyüzsögjenek a lakásunkban?

Pesten a befektetők a másfél-két szobás lakásokat veszik inkább, és főleg a különnyíló szobákkal rendelkezőket, ezek adhatók ki a legkönnyebben.

Ha egyetemek, főiskolák környékén veszünk ingatlant, vagy képben vagyunk, hol várható új felsőoktatási intézmények megjelenése, akkor egész biztosan nem lesz gondunk a bérbeadással. Persze gondolkodhatunk másféle albérlőkre is, nem kell feltétlenül a fő trendet követni. Célozhatunk a családosokra, és kertes övezetben is kereshetünk házat. Ha a turistákra épülő Airbnb üzletágba szállnánk bele, mint fentebb is említettük, a bulinegyedben érdemes bevásárolnunk.