Felívelő albérletárak, változatos megoldások

Bár nyár közepe van, de nincs már olyan messze a következő tanév első napja. Sokaknak ez az egyik legnagyobb kiadást fogja jelenteni az évben, főleg ahol több gyereket indítanak el szeptemberben iskolába.

Külön megoldandó feladvány lehet, ha a gyerekünk 18 éves elmúlt, és kezdi az egyetemet, főiskolát. A felvételi ponthatárok közzététele már nincs olyan messze – július 26-án derülnek ki a varázslatos számok – , sokan már kezdenek utánanézni, hol fognak lakni a tanulmányaik alatt.

Szegeden könnyebb, Sopronban nehezebb lesz

Aminek a kivitelezése nem feltétlenül lesz annyira egyszerű, mivel van olyan egyetemváros, ahol 40 százalékkal is megugrottak az albérletárak.

Cseppet sem csak Magyarországon van ez így, világszerte egyre növekvő gond a kispénzű diákoknak a versengés a külföldi turizmus hatásával, a lakáshiánnyal –  elsősorban a divatos nagyvárosokban.

Egy meglehetősen megdöbbentő felmérés szerint a kaliforniai egyetemisták mintegy tizede hajléktalan, autóban vagy couchsurfingolva (napokra-hetekre mások “kanapéján” vendégeskedve) vészelik át a tanulmányaik éveit.

Visszatérve Magyarországra: akik Győrbe, Szegedre és Pécsre jelentkeztek, azoknak nem bonyolódik a helyzetük, mivel itt nem nőttek jelentősen a bérleti díjak. A többi egyetemi városban átlagosan 5-20 százalékkal emelték a bérbeadók az árakat.

Budapesten, és meglepő módon Miskolcon és Sopronban fog igazán sokba kerülni a lakhatás, ugyanis itt 40 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Egy VII. kerületi (tehát nem XIII., vagy V. kerületi) garzon esetében ez átlagosan 80 ezer forint.

A kisebb lakások kapósabbak, a 100 négyzetméter felettiek tovább jelen vannak a piacon, és némi szervezőkészséggel, több lakótársat találva akár jobban is kijöhetünk egy ilyen nagyobb albérletet választva.

Hosszútávra megoldás az ingatlanvásárlás

A lakásbérlés mellett a másik megoldás, amihez sok szülő folyamodik, a lakásvásárlás a csemete számára. Ez, ha a havi költségek összeadott összegét összevetjük azzal, hogy ha sikerül megvenni egy ingatlant, akkor egy saját otthonban – felmondás-, kellemetlen lakótárs-, és minden egyéb kockázattól mentesen – élheti majd gyermekünk egyetemista éveit, illetve egy egyre jobb értékű lakással fog a család rendelkezni, mindenképpen jó megoldás.

Főleg a BME és az ELTE épületeihez közel eső körzetekben jellemző, hogy az egyetemistáknak lakást vesznek diákéveikre. Nem feltétlenül kell a családnak egy ingatlanra elegendő tőkével rendelkezni. Lehetséges egy kedvező hitel felvételével, vagy időben elindított lakástakarék pénztár megtakarítás segítségével elindítani az ingatlanvásárlást.