Változó trendek a lakáskiadási piacon

A vizsgálatok szerint a lakást keresők között némileg csökkent idén a befektetési célból vásárlók aránya. Ám még mindig sokan látják úgy, jó üzlet lakásba tenni a pénzüket, és kiadni az ingatlant.

A kiemelkedően jövedelmező egyéb befektetési lehetőségek megcsappanása vonzóvá tette az ingatlant, és egyaránt kedvező hozamban bízhatnak, akik hosszú távra, vagy rövid távra adják ki a lakást.

Hosszú távú kiadással a Portfolio számításai szerint 4 százalékos hozam, rövid távú kiadással – mint amilyen az Airbnb – 7 százalékig kúszhat fel a hozam Budapesten, de ezt a kiadással járó befektetett munka értékének számítása nélkül vizsgálták.

Azaz ha nem mi mosunk, takarítunk stb. a bérlőink után, vagy nem mi intézzük az adminisztrációt, levelezést a lakásszállodánkkal kapcsolatban, hanem valakit meg kell fizetnünk – amint ez mostanában már gyakori -, az levon a bevételünkből.  

Jó értékeléssel leszünk nyerők

Köszönhetően a turistáknak szóló, napi-heti szintű lakáskiadás gyors sikerének és az üzletágban bekövetkező robbanásnak, a legnagyobbat azok nyertek, akik hamar bekapcsolódtak, és a “későn ébredők” már a sor végére kellett, hogy beálljanak.

Érdemes tudni, hogy ha az Airbnb-s kiadással sikeresek szeretnénk lenni, jó értékeléseket kell kapnunk (a korán megjelenő lakáskiadóknak ez már megvan), és ehhez sok befektetett munka szükséges, el kell nyernünk a vendégeink rokonszenvét.

Ez a munka természetesen nem mindenkinek fér bele az időbeosztásába, életébe. Ha pedig megbíz ezzel valakit, azzal mint fentebb írtuk, máris kevésbé jövedelmező a vállalkozás.

Így értelemszerűen egyre többen újra a hosszú távú bérbe adást látják jó lehetőségnek.

Ha most vásárolunk lakást, egy keresletes lakáspiacra lépünk be, azaz jóval többen keresnek albérletet, – különösen a kedvező adottságú és még nem aranyárban forgalmazott kerületekben – mint ahányan kínálnak. Nem véletlenül tapasztalható a lakáshitelek iránti megnövekedett érdeklődés.

Tágabb kínálat a hosszú távú kiadásban gondolkodóknak

Ha ilyen jellegű kiadásra keresünk ingatlant Budapesten, akkor jobbak lesznek a lehetőségeink. A külföldi vendégekkel ellentétben az albérlőknek vonzó lehet a  belváros mellett a IX., XI., XIII., XIV. kerület, és Buda. Nem véletlenül élénkült meg a lakótelepi lakások piaca az elmúlt időszakban olyannyira, hogy az még az ingatlanszakértőket is meglepte.

A családos albérlet keresők, akik a vidéket cserélik a fővárosra, a kedvező árak miatt a külső kerületekbe, agglomerációba is beköltöznek.

Ide szorul ki a hazai diákok jelentős része is a jelenlegi trendek szerint, míg a külföldi, tehetősebb diákok az oktatási intézmények közelébe költöznek szívesen.