Pozitív adóslista – érdemes képben lenni

Kevesen tudják, akik hitelt terveznek, hogy nemcsak negatív adóslista létezik, azaz nemcsak a problémás ügyfeleket “világítják át” a bankok, hanem aki jó adós, az felkerül egy pozitív listára. Ebből is származhat azonban probléma.

Védekezés a rossz hitelmúltú ügyfelek ellen

Közel 450 hazai hitelintézet áll kapcsolatban a KHR nyilvántartással, melyek közösen működtetik a rendszert azért, hogy védjék a pénzügyi intézmények biztonságát. A KHR vagy BAR listára azok kerülnek fel, akik például visszaéltek bankkártyával, vagy felhalmoztak legalább egy minimálbér összegű tartozást, és 90 napnál régebb óta vár az esetükben a bank a törlesztő részletre.

Értelemszerűen aki ezen a listán van, az nem számíthat hitelre, illetve csak nagyon kedvezőtlen ajánlatot kaphat, amellyel a bank maximálisan bebiztosítja magát.

2011-től kötelezően rögzítik az adósok pozitív hiteladatait is. Nyilvántartják azon ügyfeleket is, akik a törlesztő részleteket rendszeresen, határidőn belül fizetik. Ez az úgynevezett jó adósok listája.

Jutalmazni kellene a tagokat

Lehet, hogy nem tudta, hogy rajta van a pozitív adóslistán? Ha vállalkozása nevében kap hitelt, akkor ehhez nem kérik a pénzintézetek a beleegyezését, ez egy teljesen automatikus eljárás. Magánszemélyként önkéntes nyilatkozaton múlik, hogy a KHR kezeli és továbbküldi-e az adatait.

Az adatbázis frissítése havonta történik. Tényleg csak az ’eminensek’ vannak rajta: ha az ügyfél egyhavi törlesztő részletet nem egyenlít ki időben, lekerül a pozitív adóslistáról.

hiteltörténetünket folyamatosan átírjuk
átvilágítható a hitelmúltunk

(forrás: blog.credit.com)

Lehetőségünk van beletekinteni abba, milyen adatokat őriznek rólunk, ezt kérhetjük a pénzintézetünktől, vagy a BISZ Zrt.-től. Az információk erősen védettek, mindenki csak a saját magára vonatkozó adatokat ismerheti meg, arra nincs lehetőség, hogy egy másik cég vagy magánszemély hiteltörténetét lekérdezzük.

Érdemes tudni, hogy hasonlóan a negatív nyilvántartáshoz, évente egyszer kérhetjük le ingyenesen az adatainkat, és ez azért sem felesleges, mivel nem kizárt, hogy lejárt, elévült adatok szerepelnek a profilunkon, vagy a sok különböző információból valami kedvezőtlenül torzítja az adatainkat.

A pozitív adóslista megítélése egyébként nem túl fényes szakmai berkekben. Eredeti célja szerint jobb hitelekhez juttatta volna a legjobb ügyfeleket, ám ez nem következett be.

Az adósokat és a leendő adósokat a pénzintézetek A, B, C, D, E kategóriákba sorolják be. A bankok oldaláról nézve a cél a legjobb minősítésű, vagyis az A és B kategóriás ügyfelek megszerzése a cél, ezek más elbírálás alá estek volna. A pozitív adóslista bevezetése óta eltelt idő alatt az merült fel, hogy nem teljesen korrekt a kép a bekerülő adatok szerint az ügyfelekről, a lista alapján ugyanis Magyarországon A és B kategóriás ügyfelek szinte nem is léteznek.

Az utóbbi hónapokban egyébként sokan önként jelentkeztek, hogy a nyilvántartásba bekerülhessenek, elsősorban a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) iránt érdeklődők.