Lejjebb mentek a lakásárak – hogy éljünk a lehetőséggel?

Megtörtént sokak álma, komoly áresés következett be például a budapesti ingatlanok piacán. 2013 óta nem következett ár csökkenés, így a kedvező tendenciára sok érintett felfigyelt. 

Hatalmas volt az emelkedés

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint nagymértékű, 14 százalékos növekedés jellemezte az árakat 2018 és 2019 közt Budapesten, és még nagyobb, 18,5 százalékos vidéken. Most viszont negyedéves viszonylatban 2 százalékos árcsökkenést lehet megfigyelni a fővárosban. Budapesten kívül ekkora visszaesést egyelőre nem látni, 0,4 százalékkal estek az ingatlanárak.

És valószínűleg ez még csak a kezdet: mivel a szinte teljesen mozdulatlan piacra és az ügyfelek számának megcsappanására máris így reagáltak az eladók, valószínűleg még tovább fogják csökkenteni az árakat.

A lakásárak zuhanása hozza az érdeklődést

Más téren is kezdenek ‘helyzetbe kerülni’ a vevők: az eredeti kiinduló árból a megfigyelések szerint jóval többet lehet lealkudni, mint korábban. Azaz az érdeklődőket nem szívesen engedik el azok, akik ingatlant kínálnak. És sokak megingott anyagi helyzete miatt a későbbiekben sem várható, hogy a korlátozások feloldásával megrohamozzák a lakáskínálatot. 

A csökkenés amúgy is előrejelezhető volt, mivel 2019-ben mindenki egyértelműen ‘túlfűtöttnek’ látta a piacot, és ennek jelentkeztek is a jelei. Egyre ritkásabban érdeklődtek a vevőjelöltek, mivel egyre többen kilátástalannak tartották, hogy akár hitelből követni tudják a dinamikusan emelkedő árakat. Voltak olyan belvárosi vagy lakótelepi övezetek, ahol nemhogy megháromszorozódtak, de megnégyszereződtek az árak.

Tehát a visszaesést mindenki várta, ám ezt hamarabb és drasztikusabb mértékben hozta el a karantén okozta krízis.

Alaposan meg kell vizsgálni a hitel lehetőségeket

Most sokan érzik úgy, érdemes lenne az alacsonyabb árú ingatlanok közül választani. Ám pár tényezőt nem árt figyelembe venniük az érintetteknek.  Alkudni most érdemes, és nem kell szégyenlősnek lenni. 

Mivel a bankok jóval nehezebben adnak lakáskölcsönt, és a vételár 20 %-a ma már nem elég önerőnek, előbb keressünk hitelt, ha arra van szükségünk, és utána foglalózzunk le egy-egy ingatlant. Valószínű több pénz kell, hogy legyen a bankszámlánkon, vagy komoly fedezet kell, a pénzintézetek kevésbé hajlandóak fedezni az ingatlanvásárlásokat hitellel. 

A szerződésbe hosszabb, akár 3-4 hónapos fizetési határidőt érdemes bevenni, és ne feledkezzünk el a koronavírusról, mint vis maior lehetőség megemlítéséről, ami miatt meghiúsulhat az adásvétel. Ám ezzel együtt, a nehezített pályán is lehetséges jó vétel mindkét fél számára.