Pénzkezelés – csak a legbiztonságosabban

A koronavírus járvány miatt nagyon fontos, hogy minél kevesebb személyes kontaktussal, érintéssel kezelhessük a napi ügyeinket, azokat amelyek kihagyhatatlanok. A kormány is igyekszik támogatni a biztonságos pénzkezelést különböző intézkedésekkel. Lássuk, hogy alakul a számlánk kezelése ebben az időszakban.

A készpénz használatának leépítése

Az egyik leglényegesebb, hogy minél kevesebbszer fizessünk készpénzzel. A papíron és fémpénzen ugyanis egymásnak adogathatjuk a fertőzést. Bár kiemelt kockázatot a WHO és a Magyar Nemzeti Bank szerint nem jelent ez a fizetőeszköz, azért az óvatosság nem árt.  

Keressünk olyan üzleteket, netán a piacon olyan árusokat, akiknél kártyával tudunk fizetni, méghozzá érintésmentesen. Szerencsére eléggé elterjedt a bankkártyás fizetés, hogy ez nem okozzon különösebb fennakadást, a benzinkúttól a dohányboltig mindenhol megoldható így az ügymenet. Ahol pedig nem bevett szokás – például fodrász, trafik – azokat a helyeket most egy időre a legjobb, ha elkerüljük. 

Amikor kártyával fizetünk, a legbiztonságosabb, ha nem nyomjuk meg a gombokat (vagy kesztyűt használunk). Ennek megkönnyítésére időlegesen megemelték azt az értékhatárt, ami mellett nem kell PIN kódot megadnunk. 

Március végétől elviekben 5 ezer helyett 15 ezer forintig nem kell megadnunk kódot a paypass-os fizetéseknél, hozzá kell tenni, ezt nem mindenhol tartják be. 

A várakozások szerint a fizetések 90 százaléka már úgy történhet meg, hogy nem kell semmihez hozzáérni.

A netbankok kerültek a középpontba

Persze mivel többnyire otthon vagyunk, ezért a legtöbb, bankszámlánkat érintő tranzakciót nem személyesen intézzük. 

A bankok netes felületei reagáltak a helyzetre, és több helyen megjelentek a sárga csekkeket mintázó átutalási lehetőségek, hogy azok se legyenek bajban, akik csak ezt a befizetési módot ismerik. Most már a sárga csekken fizetendő tételeket is könnyebben lehet online intézni.

érintésmentesen is intézhetjük pénzügyeinket
most jobb érintés mentesen

Minél több mindent rendeljünk házhoz

Természetesen megugrott az online vásárlások száma. Olyannyira, hogy nagyon nehéz a nagyáruházak élelmiszer vásárlásainál sorra kerülni. Tervezzünk hetekre előre ezen a téren, és akkor sikerrel járunk.

Minden online vásárlásnál nézzük meg a járulékos költségeket, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek, például az étel házhoz szállításnál. Akár a rendelési tételünk felét is kifizethetjük a vacsora kiszállításáért. Ne nyomjuk meg tehát tájékozódás nélkül a fizetés gombot, így nem lesznek kellemetlen élményeink.