Hitelmoratórium – a szakértők szemével

Megszületett a hitelmoratórium törvény, ami most sokaknak pénztárcába vágó. Lássuk, miről van szó pontosan, és mi a véleményük a pénzügyi tanácsadóknak a jelenlegi információk ismeretében. 

Nyerésben a hitelek ügyfelei

Az MNB új határozata értelmében a bankok 2020-ban a nem törlesztett hitelek után nem számíthatnak fel kamatos kamatot, azaz nem tehetnek büntető intézkedéseket elmaradás esetén. Ez a haladék a hitelnyújtó feleknek 30-40 milliárd forintos hiányt fog okozni az előzetes számítások szerint. 

Ez az információ nyilván felpezsdített sokakat, akiknek fontos lehet, hogy az esetleges elmaradó bevételeik miatti törlesztési problémák gondját letehetik. 

Mindez lehetőséget ad pénzügyi trükközésekre is, amiket itt nem fejtenénk ki, viszont egy olyan opció van, ami korrekt is, és nyerni is lehet vele. 

A profi javaslat: ha több március 19-e előtt felvett hitelünk van, a magasabb kamatút fizessük, az alacsonyabb kamatút – például lakáshitelt – ‘’altassuk’. A kiszamolo.hu szerint ezzel jól járunk, amikor majd átváltjuk az egyéb kölcsöneinket lakáshitellé. Erre lehetőséget ad a hitelmoratórium, mindamellett nem ‘kiskapuzás’.

Nyerni viszont minden érintett fog, hiszen nagyon fontos, hogy a pénzügyileg bizonytalan helyzetben senkinek fog lenullázódni a bankszámlája.

Hitelkártya felhasználók – csak figyelmesen

Nemcsak a hitelfelvevőkre hat az új törvény, a hitelkártya tulajdonosokat is érinti. Itt azt jelenti a szabályozás, hogy – ha nem tudjuk – nem kell fizetnünk az aktuális befizetéseket. Ám itt a bank büntetheti a késést kamatokkal. 

Nem részletezi ugyanis az MNB, hogy ez utóbbi nem fog megtörténni, tehát nem érdemes élni a moratóriummal. 

A szakértők azt tanácsolják, mindenki kérdezzen rá a hitelkártya kibocsátójánál, hogyan értelmezi, hajtja végre a hitelmoratórium törvényt, amennyiben nem kap tőlük erről hivatalos információt. 

Egyes bankok, így az Erste már kezdeményezték az ügyfeleknél, hogy egyeztessék, mit szándékozik a moratórium kapcsán a kliens tenni.

A kamatmentességhez sok esetben átutalással kell a hitelkártya tartozást rendezni. A legtöbb bank természetesen nem szeretné, hogy ügyfelei bedőljenek, így a tájékoztatás sok helyütt megtörtént arról, hogy ezután manuálisan kell fizetni, ám lehetnek kivételek.