A koronavírus felforgatja az ingatlanpiacot is

Sok téren befolyásolhatja a gazdaságot a mostani járványhelyzet. Egyes hatások nyilvánvalóak, például a légi személyszállítás teljesen más lesz, mire ezek a korlátozásokkal terhes hónapok véget érnek. A hazai ingatlanpiac szintén más képet fog mutatni  nemsokára.

Lássuk, mi az, amit már most tudunk

Bár a helyzet napról napra változott és ezért a legprofibb szakemberek se látnak messze, van ami már egyértelmű.

Az elemzők által korábban bejósolt folyamatok, vagyis a lakásdrágulás lassuló ütemű folytatódása előreláthatóan nem fog bekövetkezni. 

A piac ugyanis most egyszerűen befagyott, természetesen ideiglenesen. Egyelőre ennek az az oka, hogy nagyon kevés embernek van lehetősége most arra a ‘luxusra’, hogy ingatlant adjon-vegyen. Fizikailag is nehezen megoldható mindez. Virtuális túrák ugyan tehetők az ingatlanokban, és online is lehet tárgyalni, ez tény. De valószínűleg nem ez fogja lekötni a karanténban az embereket, legalábbis üzletek minimálisan fognak megköttetni. 

A lakás, ház vétel, eladás fizikai kontaktussal jár, hiszen aki a saját szemével nem nézte meg, mit vesz meg, nem találkozott a másik féllel, az ritkán vesz meg egy ingatlant. A szerződéskötés aktusáról nem is beszélve. 

Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hazai hitelek többsége hitelfelvétellel is jár, ami pedig ingatlanbecsléssel – ezek mind megvalósíthatatlanok a jelenlegi helyzetben. 

Árcsökkenést hoz a koronavírus

A forgalom már most lelassult, márciusban kb ötödére esett vissza a megkötött üzletek száma. A piac tehát állni fog, amíg az élet újra be nem indul, ami 1-4 hónapra becsülhető.

Átmeneti áreséssel számolhatunk tehát, azoknál az eladóknál, akik most meg akarnak szabadulni az ingatlan tulajdonuktól. Ez jó lehetőség lehet a készpénzes vevőknek, ha a szokásos ‘protokollt’ elengedik. A hitelfelvétel menete azonban rendkívül lelassul a következő hónapokban. Vagy ha karantént vezetnek be, az még kiszámíthatatlanabb helyzetet hozhat. 

van, akinek most kell
van, akinek most kell

Az Airbnb egyik pillanatról a másikra lehalt

Az albérletpiacra szintén drasztikus hatással van a vírus helyzet, ám vannak olyanok, akiknek épp most kell lakhelyet változtatniuk, bérleményt találniuk. Ez persze a szokásos forgalomnak töredékét hozza, és feltehetően a probléma miatt költözők nem feltétlenül a vagyonosabb albérlők közül kerülnek ki. Azaz a leggazdaságosabb lehetőséget keresik, mert például halaszthatatlan szétköltözés miatt keresnek albérletet.

Amit most teljesen el kell engedni a szegmensben tevékenykedőknek, az az Airbnb. Az utasforgalom teljesen leállt a reptereken, csak haza lehet utazni, a turizmus erre a szezonra törölve lett. Sok budapesti Airbnb lakás tulajdonos jótékony célra ajánlja fel ingatlanát, például kórházi dolgozókat segítve.