Minden, amit tudni érdemes az AFR rendszerről

Napokon belül élesedik az azonnali fizetési rendszer. A legalapvetőbb szolgáltatás, hogy pillanatok alatt odaér a pénz a fogadó félhez, pár nap múlva él, de van pár eleme a rendszernek, ami később élesedik, és érdemes lesz kihasználni. 

Szeptemberig még sok utalás lassú

Azt még nem érdemes várni, hogy a nyugdíj és a más államkincstári kifizetés villámsebességgel fut be, mivel ezek továbbra is a ‘lassú csatornát’ használják, egészen szeptember 1-ig. (Az AFR rendszer nemzetközi viszonylatban így is gyorsan lett bevezetve.)

A számlájukról indított, pár másodpercen belüli utalást az ügyfeleknek nem kell külön kérniük, ez március 2-től automatikus a privát felhasználóknál. Ami lényeges, visszaigazolást kell kapnunk a teljesülésről.

Offline intézhető AFR: személyes ügyintézéssel indítható

A rendszer másik fontos eleme a másodlagos azonosítás, ami azonban nem indul el annyira felhasználóbarát módon. Ha azt szeretnénk, hogy csak az email címünk vagy más adatunk ismeretében is tudjanak nekünk pénzt küldeni, akkor be kell mennünk egy bankfiókba, és regisztrálnunk kell azt személyesen. 

Hogy melyik azonosítót kell a bankban való megjelenéssel, és melyiket lehet online rögzíteni a számlaszámunkhoz, az erősen változik. Az OTP-nél például az adóazonosító jelre vagy cégek esetén adószámra való utaláshoz kell személyesen bemenni. 

A CIB-nél csak offline tudjuk ezt intézni, a K&H-nál viszont minden intézhető március 2-tól a neten. De még párat említve, a Budapest Bank és a Takarékbank egyelőre nem teszi lehetővé az online felületen való regisztrálási lehetőséget, az Erste viszont igen. Ez utóbbi cég a QR kódos leolvasást is hamarosan beveszi szolgáltatásai közé, azaz kóddal tudunk utalni. 

A QR kód vagy a fizetési kérelem még a jövő

Több kapcsolódó szolgáltatás, ami az AFR része kell legyen, még nem indult el idehaza. Így a fizetési kérelem küldés, és a jóváhagyással való utalás indítás még nem elérhető. Azaz például a fodrász vagy az áramszolgáltató számára nem tudunk fizetni egyetlen gombnyomással. 

Az új rendszer ezzel együtt, mivel hamarosan beindul még több szolgáltatás, jobb lesz a fogyasztóknak, és jobb a gazdaságnak is. Az elektronikus fizetések jelenlegi 15 %-os aránya a remények szerint tíz év múlva eléri majd a 45-50 %-ot.