Mit tud az azonnali fizetési rendszer?

Bizonyára már szinte mindenkihez eljutott, hogy március 2-tól bevezetésre kerül az azonnali fizetési rendszer. De miért lesz ez jó?

Mit lehet róla tudni?

Egyszer már majdnem élesítésre került az új rendszer, de aztán el lett halasztva.

A lényege a változtatásnak, hogy a banki utalások minden nap a nap 24 órájában átmennek majd igen rövid idő alatt. Nemzetközi kifejezéssel, ‘24/7’ szolgáltatást nyújtanak ezentúl az utalás terén a pénzintézetek, 10 másodperces szintidőt vállalva.

Mindenkinek jó ez, aki már nézegette számláját hétfő reggel, egy szombat nap elején elindított utalást várva, sürgős, elmaradt befizetése volt, vagy éppen nem tudta, ‘bankidőn’ belül vagy kívül sikerült-e pénzt elindítania.

Ezentúl tehát nálunk se áll le péntek nap végén az élet az online bankokban, hanem független lesz a pénzforgalom a cégek munkaidejétől.

Igazi sci-fi: emailcímre is utalhatunk

Ami igazán érdekes lehet, hogy nem kell tudnunk a számlaszámát a másik félnek ezentúl. 

Telefonszám, adószám, adóazonosító jel vagy emailcím is elég a tranzakcióhoz, de csak akkor, ha az illető ezt az ügynevezett másodlagos azonosítót regisztrálta.

Remek újdonság, hogy a sikerességről kapunk információt, tehát ezentúl látjuk, ha befutott a küldött pénz.

A bankok több hónapja egymás közti és GIRO irányú tesztekkel ellenőrzik a rendszert, így biztosak lehetünk benne, hogy a nagy napon tényleg működőképes lesz az azonnali fizetési rendszer.

A kereskedőknek annyiban ad pluszt ez a szolgáltatás, hogy lehetőségük lesz a tranzakció adataihoz rögzíteni például egy törzsvásárlói kártya számát, vagy mondjuk a NAV ellenőrző kódot, és a kivonaton ezt meg lehet jeleníteni.

Mik a határai ennek a szolgáltatásnak?

Nem lehet korlátlanul igénybe venni, ez egy határon belüli, forintszámláról indított utalási típus lesz.

Emellett 10 millió forint fölött nem fogunk tudni 10 másodperc alatt pénz elutalni.