Eljött az alku ideje az ingatlanpiacon

Hogy alkudj egy lakás vételárából? Most aktuális a kérdés. Az eladók a szakemberek szerint megengedőbbek lesznek 2020-ban, hiszen kevésbé kapkodják el az ingatlanokat, mint egy vagy két éve ilyenkor. Ha ismerjük a megfelelő lépéseket, rengeteget nyerhetünk.

Vissza kell szerezni az érdeklődést

Hamarosan az ‘eladói piac’ ‘vevői piaccá’ válik a hazai ingatlanok terén. Különböző folyamatok nagyon magasra hajtották az árakat, rengeteg a túlárazott lakás és ház, és az utóbbi hónapokat a drágulási folyamat megtorpanása jellemezte. Hamarosan tehát a tulajdonosok fogják keresni a vevőket.

Az ingatlanpiac lassan reagáló természetű, itt nem várható, hogy egyszer csak leesnek az árak. Ám a szakértők szerint sokkal nagyobb mértékben lesznek hajlamosak engedni a tulajdonosok vagy ingatlankereskedők az eredeti árból, hogy megköttessen az üzlet. 

2019-ben 2-5 % volt a jellemző árengedmény a hirdetésben szereplő összegből, ennél sokkal jobb alkut fogunk tudni kötni ebben az évben – vevői szemszögből.

Mivel a kölcsönök még mindig rendkívül kedvezőek, legyen szó személyi kölcsönről vagy lakáshitelről, ezt a megoldást is bevethetjük, hogy megszerezzük a számunkra megfelelő ingatlant. Vagy, ha a felcsúszott árak miatt olcsóbb lakást vásárolunk, felújíthatjuk, jó állapotba hozhatjuk egy lakásfelújítási kölcsön segítségével. Mik tehát azok a tényezők, melyeket érdemes figyelembe venni?

Elengedhetetlen a tájékozódás a piacon

Ha egy adott településen, városrészben, kerületben keresünk ingatlant, akkor nézzük meg, milyen árfekvés jellemzi azt a részt. Így nyilván képben leszünk, reális áron vagy túlárazva kínálják-e az egyes ingatlanokat. Megjegyzendő, helyenként teljes körzetek felülárazottak, “hagyományosan” ilyen az I. és a XII. kerület.

Alkudni könnyebben tudunk, ha ismerjük a realitásokat. Egy-egy ingatlant, ha már szűkítettünk bizonyos tételekre, több portálon is megtalálhatunk, akár különböző áron. A tulajdonos például rendszerint olcsóbban hirdeti meg a házát, lakását, mint a megbízott irodák.

alku segíthet megteremteni az otthont
alku segíthet megteremteni az otthont

Ne legyünk félénkek

Inkább ajánljunk alá és esetleg adjunk időt az eladó félnek, mintsem hogy feladjuk. A szakemberek szerint 10 %-ig nem kellemetlen alá ajánlani az eredeti összegnek. Persze, ha azt ajánljuk fel, megvesszük féláron az adott ingatlant, ne lepődjünk meg az elutasításon. 

Mindenki szeretné eladni a lakását, csak jellemzően nehezen téríthető el az álom ártól. Egy újabb, későbbi ajánlattal talán miénk lehet jövendő otthonunk. 

Nézzünk utána a támogatási lehetőségeknek

Ma érdemes élni az olyan ingatlanvételt segítő opciókkal, mint amilyen a Babaváró hitel, a CSOK, Falusi CSOK, vagy jelzáloghitel elengedés. Ezek elsősorban családoknak lehetnek érdekesek, de tény, az érintettek rengeteget nyerhetnek velük.