Nagy választék és nyugodt árak az újlakás piacon

Hat százalékkal több újépítésű lakást kínálnak Budapesten 2020 januárjában, mint egy évvel korábban. Bőséges a választék, ám magasan vannak az árak.

Az optimizmus megmaradt

Az Otthon Centrum felmérte az új – épülő vagy kész – lakásprojekteket idén januárban. Bár azt hinnénk, az lakás ÁFA változás miatt lelassult a piac, a fejlesztések nem álltak le, az épülő illetve tervezett lakások még nagyobb arányban készülnek illetve vannak fejlesztés alatt. 

Lényegesen nagyobb most a választék mindazok számára, akik ilyen modern lakóparki, társasházi otthont keresnek. Jelenleg 497 beruházás pörög a fővárosban, 6800 körüli lakást kínálva. A legtöbb új lakás a XIII. kerületben épül, ezt követi a XI. kerület, majd Óbuda, de rengeteg társasház projekt van folyamatban Zuglóban, Ferenc- és Józsefvárosban. A város szélén kevesebb fejlesztés zajlik, a cégek abban bíznak, hogy a jövendő lakók inkább a beépített, belső részeken vásárolnának lakást.

Egy év alatt tizedével drágultak ezek a típusú ingatlanok

2019 hasonló időszakához képest átlagosan 11,3 százalékkal nőttek ezen a területen az árak. Az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben az 1 millió Ft / négyzetméter árra kell felkészülnünk, ha 2020 elején újépítésű lakást keresnénk. Óriásiak a különbségek a piacon, a 3 milliós négyzetméterár is előfordul, míg az 500 ezer Ft / nm is jelen van, ez utóbbi a külső pesti övezetekben. Az alacsonyabb árfekvés hitelből is megcélozható

Nem mentek fel egységesen az árak

Természetesen az egyik fő kérdés, ha újépítésű ingatlanról van szó, mennyivel drágulnak kimondottan az ÁFA növekedése miatt a lakások. Mint már mi is megírtuk, 5 %-ról 27 %-ra korrigálták az újlakás vásárlásnál fizetendő ÁFÁ-t, és ez már bevezetésre is került.

Az Otthon Centrum adatai szerint az előző negyedévhez képest a jelenleg futó fővárosi projektek 23 százalékában emeltek árat. Miközben az ingatlanok negyede valóban drágult, 17 százaléknál akció keretében lejjebb vitték az árszintet. 

Vidéken sem szűkölködnek majd az érdeklődők új lakásokban, a legtöbb társasházat Győrben építik most, ezt követi Szeged és Debrecen.