Miért nem érdemes elmenni a hitelkiváltás lehetősége mellett?

Még mindig rendkívül előnyösek a hitelek, épp ezért a régebbi, kevésbé jó kamatozású kölcsönöket érdemes újra cserélni. De miért jó nekünk ezt a lépést megtenni 2020 elején?

Jó üzlet a hitelkiváltás

Mindenki, aki érintett ezen a téren tudja, hogy a hitelkamatok történelmi mélyponton vannak. Ez azt jelenti, hogy a sok éves esésnek köszönhetően most nagyon előnyösen lehet bankkölcsönt igényelni – sokkal előnyösebben, mint mondjuk akár 3-4 éve.

Azaz, akinek 3-4 éves a hitele és azt fizeti vissza éppen, az sokkal többet fizet, mint aki most kezdi – például – egy lakáshitel törlesztését. És valószínűleg többet, mint aki pár év múlva megy be a bankba, mivel a kamatemelés nem halogatható a végtelenségig, előbb utóbb a pénzügyi folyamatok ‘felhúzzák’ a THM-eket. Jelenleg tehát bizonyos esetekben többmilliós nyereségünk lehet, ha jól váltunk.

Azoknak, akik rövidebb kamatperiódusú, például 6 hónapig fix konstrukciók keretében törlesztenek, mindenképpen érdemes kiszámíthatóbb, 5, 10 évre fixált, vagy éppen végig fix hitelre váltaniuk. Nemhogy ugyanolyan törlesztővel kell számolniuk a váltást követően, de még le is csökkenhet például a futamidő. A legtöbbet az eredetileg 5 vagy 10 éves kamatperiódusú változatokra szerződött ügyfelek nyerhetnek. 

Végtörlesztésnek számítják fel

Az, hogy érdemes-e váltanunk, megér egy kis számolgatást, ugyanis a hitelkiváltásnak is megvannak a díjai, költségei: ezek az előtörlesztés, szerződésmódosítás díja. A hitelkiváltás végtörlesztésnek minősül, ezért nagyon fontos, milyen feltételek vonatkoznak a végtörlesztésre. A legtöbb pénzintézet és ajánlat esetében a hitel felvételétől számított 5 éven belül nem keveset fizethetünk ezért a lépésért. 

Ha kedvezőbb volt a hitelfelvétel, mert a bank akció keretében elengedett pár kezdeti költséget, akkor ezeket is kifizettetheti velünk utólag.

Természetesen akkor sem érdemes beruháznunk a hitelkiváltásba, ha nemsokára előtörlesztéssel úgyis lezárnánk a törlesztési időszakot, vagy ha lejár a futamidő. Ha mindezek nem állnak fenn, érdemes időt szánni a legjobb lehetőség megkeresésére az aktuális piaci ajánlatok között.