Nemcsak a hitelmúltunk miatt eshetünk el a bankkölcsöntől

Amikor nagy összegű hitelt veszünk fel, például lakás célra, több konstrukció is szóba jöhet. Mielőtt választunk, érdemes tisztában lenni azzal, a pénzügyi múltunk milyen hitelt tesz lehetővé.

Komolyabb összegnél komolyabb biztosíték kell

Nagyon népszerűek a személyi kölcsönök, amelyek szabadon felhasználhatóak. 

Ezeknél relatíve kevés tényezőt vizsgál a bank vagy pénzintézet, és rövid idő alatt hozzájuk lehet jutni. Ami miatt kevésbé előnyösek lehetnek, mint a jelzáloghitelek, hogy mivel csekélyebb a biztosíték – nincs ingatlan- vagy egyéb nagy értékű fedezet -, magasabb a kamat. 

Jelzáloghitelre, melynek legismertebb és legnépszerűbb fajtája a lakáshitel, akkor is rászorulhatunk, ha masszívabb összegre van szükségünk. A személyi kölcsönök 8-10 millió forintig igényelhetőek, de ez egy ingatlan vételnél ma már kevésszer jelent megoldást. 

Mi akadályozhatja, hogy bankkölcsönhöz jussunk?

A legalapvetőbb gond a problémás hitelmúlt szokott lenni. Érdemes már az igénylés beadása előtt utánanézni, nem vagyunk-e rajta a korábban BAR, ma már KHR listán. 

A rossz adósnak számítók listájára, melynek jelenleg a hivatalos neve Központi Hitelinformációs Rendszer, és amely magánszemélyek és vállalkozások minden kapcsolódó adatát rögzíti, akár egész kis botlással fel lehet kerülni. 

Ha például a bankkártyánkat letiltattuk, majd megtaláltuk, elkezdtük használni, és emellett elfelejtettük a letiltást visszavonni, az is gyanús lehet. Jogerős bírósági határozat esetén szintén rossz adósnak minősülünk.

Felvésnek a listára, ha a banknak 90 napnál tovább a minimálbérnél nagyobb tételt nem törlesztettünk vissza. Amennyiben pedig hamis adatot adunk meg bárhol, bármikor, 5 évre veszítjük el a bankok bizalmát. Tehát elég széleskörű a vétségek, hibák listája, amely miatt a KHR listán lehetünk, még ha nem is tudunk róla. 

jöhet a bankkölcsön
tiszta hitelmúlt – nyerő helyzet

Jó tudni, van amikor már elévült a hibánk, de elfelejtenek levenni. Ilyenkor kezdeményeznünk kell a módosítást, hogy hitelhez jussunk; ezért is érdemes azelőtt ellenőriznünk a KHR listát, mielőtt bemegyünk a bankba.

Sokan rajta szeretnének lenni a listán

Méghozzá jó adósként. A legjobb, ha az ember ezt maga kezdeményezi. Kérhetjük, hogy 5 évig szerepeljenek az adataink egy hitel visszafizetése után, és a pénzintézetek illetékesei lássák, hogy pozitív a hitelmúltunk.

Ha jó adósnak szeretnénk minősülni újra, annak több módja is van. Akár a hitelünk kereteinek megváltoztatása – például futamidő módosítás – is segíthet azon, hogy tudjunk törleszteni.

Jegyzetek a földhivatali lapon

Lakáshitelnél érdemes a jelzálognak szánt ingatlanunk tulajdoni lapját is megnézni. Ha például közüzemi számla vagy adótartozásunk van, akkor az az ingatlanunkra terhelődhet. A már törölt terhek is publikusak a későbbiekben, tehát a bank láthatja, ha valamikor tartósabb, komolyabb adósságba keveredtünk például egy szolgáltatónál. A tulajdoni lapba tehát érdemes beletekinteni, ha hitelt fontolgatunk, hogy tisztában legyünk vele, milyen megjegyzések szerepelnek rajta.