Rekord gyenge évkezdés a lakáspiacon

Míg 2019-ben turbó üzemmódban pörgött a lakáspiac, és az év feléig emelkedtek az árak, 2019 utolsó és 2020 első napjaiban évek óta nem látott érdeklődés hiány tapasztalható. 

Lejtmenetben a január

Azt, hogy kevesen reagáltak az ingatlanhirdetésekre és kevés üzlet köttettett meg, magyarázhatnánk az ünnepi időszak utáni pangással, és azzal, hogy ‘majd csak beindul az év’. Ám a változás számokban is kifejezhető: a tavaly év elejéhez képest 30 százalékkal csökkent a kereslet, írja az ingatlan.com. 

Jobb alkupozícióra lehet számítani vevőként

Az, hogy kevésbé rohanják meg a tulajdonosokat és közvetítőket a potenciális ügyfelek, természetesen jó hír azoknak, akik lakást vennének. Az elmúlt kb 10 évben folyamatosan csak növekedtek az árak, Budapesten, a Balaton fővároshoz közelebbi részén és Nyugat-Magyarországon valóságos rohamtempóban (mint az a 2002-2019 közti változásokat bemutató vizualizáción is látszik)

Épp ideje, gondolhatják sokan, hogy megforduljon ez a folyamat, hiszen hitel felvételével is csak nehezen lehetett követni az árnövekedést. Az árak csökkenéséről a szakértők 2020 elején még nem beszélnek, de az már feltételezhető, hogy a hirdetési árakból átlagosan többet lehet majd lealkudni.

Az eladók a nagy érdeklődés miatt a túlárazott ingatlanokat is a hirdetésben megjelölt árhoz közel, annál kb. 2-3 százalékkal olcsóbban adhatták el a közelmúltban. Ebben az évben 5-10 százalékot is le lehet majd alkudni a ‘kikiáltási árból’, azaz például egy 40 millióért kiírt ingatlant 36 millióért is megkaphatunk. 

Mi lesz a helyzet az albérletpiacon?

Mivel rengetegen vásároltak befektetési célból, nem saját maguknak lakást, amit az eladásig általában kiadnak, megnőtt a kínálat. Ezáltal remélhetőleg – ha pár hónapon belül nem is szállnak lejjebb – emelkedni már nem emelkedhetnek az árak. 

Ez egyben azt is jelentheti, hogy már kevésbé érdemes lakást venni és felújítani például kölcsönből a közeljövőben, hiszen ez a piac kezd telített lenni.

Mivel annyira elszálltak a bérleti díjak, hogy azt már csak egy egyre vékonyodó réteg tudja követni, reálisabb lesz ‘földközelibb’ árakon kínálni az albérleteket – ezt hozhatja a 2020-as év.