2019 vége: még épülő ingatlanra is leteszik a vételár 80 százalékát

Sajátos helyzetet eredményezett a lakásár ÁFA változása. A most még épp hogy jobb áron megkapható ingatlanokért valóságos versenyfutás alakult ki.

Januártól komoly változás jön

Másként viselkednek a vevők az újépítésű társasházi lakások esetén most, hogy küszöbön áll a 27 %-os ÁFA visszavezetése az árakba. Általában az épülő, és késztől távol álló lakásoknál 10-30 % részesedést szokás letenni az árból, de most jóval többet befektetnek előre a tulajdonosok az ingatlanokba, csak lefoglalhassák azokat a lakásokat, amelyek még így jobb áron elérhetők.

Akár a 80 %-át is leteszik épülőfélben levő otthonok vételárának a leendő tulajdonosok 2019 decemberében, mivel az idén kifizetett vételárrész adózása lényegesen alacsonyabb. A most letett tételre 5 %-os, míg jövőre már 27 %-os adót kell kifizetni. Így igyekszik mindenki – egész pontosan a lakásvásárlók fele-harmada a becslések szerint – minél jobban kikerülni a 22 %-al ‘megdobott’ adót. 

A 2018 november 1-e előtt engedélyezett ingatlan építések esetén erre nincs szükség, ott sikerült megtartani az érintetteknek a pár éven át futó alacsonyabb adózást. A gond azokkal a lakásoknál van, amelyek ez után a dátum után lettek hivatalosítva.

Kockázatosabb vétel

Mindez felvet a vevők szemszögéből pár problémát, így elsősorban azt, hogy olyan otthonért fizetnek majdnem teljes összeget, amely még nincs a kifizetett készültségi szinten. 

Ha gondatlanul jár el az építtető, akkor nehezebb lesz visszakövetelni az elutalt összeget, mint esetleg leállítani a fizetést a problémák megoldásáig. Ez pedig nem elképzelhetetlen szituáció akkor, amikor az építőipari szakemberek jelentős része elhagyta a hazai ingatlan szegmenst, és nem kevés a megbízhatatlan cég és munkás a szakmában. Nagyon fontos, hogy utánanézzünk a vállalkozásnak, amelyikkel szerződünk, ha érintettek vagyunk. 

Épülő ingatlan: minden részletre figyeljünk

Az ingatlan téren jártas jogász, ügyvéd most a legjobb barátja lehet azoknak, akik újépítésű ingatlanba költöznének, vagy abba fektetnének bele. A jó szerződés sokat jelenthet, ha vita alakulna ki az építtető és vevő közt. 

Emellett természetesen meg kell említeni, hogy a jelenlegi magas árak mellett nagy összegeket kell most év végéig előteremteni az érintetteknek – szerencsére a hitelek – minden téren – továbbra is hihetetlenül kedvezőek.