A személyi kölcsönökkel csúcs összegekhez is hozzájuthatunk

Könnyedén felvehetünk akár 8,5 millió forintot is ma már, minden eddiginél jobb feltételekkel. Méghozzá nettó átlagbérrel is hozzáférhetünk úgy a jó ajánlatokhoz, hogy a kamatok vállalhatóak.

A biztosíték csökkenti a bank kockázatát

Népszerűek a szabad célú hitelek, amelyeket kötöttségek nélkül vehetünk fel, ezek közül a legtöbben a személyi kölcsönt választják. Vannak jelentős eltérések a jelzáloghitelekhez képest. Utóbbiaknak jobbak a kamataik, viszont a személyi kölcsön rövid idő alatt, sokkal kevesebb adat megadásával és jelzálog letevése nélkül felvehető. 

A szabad felhasználású illetve lakáscélú jelzáloghiteleknél általában ingatlanfedezetet fogad el a bank, tehát egy jobb lakás vagy ház feltétele a kölcsönösszeg kiutalásának. 

A lakáshiteleknél szinte korlátlanul nagy összegeket – több tízmillió forintot – felvehetünk, a személyi kölcsönnél nagyjából tízmillió forint a plafon. 

hitelmult

Nagyon komoly összeghez juthat az átlagember

Ha az átlagbért (mintegy nettó 240-250 ezer forintot) vesszük figyelembe, akkor 8,5 millió forint is elérhető, a legszigorúbb hitelezési gyakorlatot véve 5,5 millió forintot adnak hitelbe a bankok 10 év törlesztési időszak mellett. 

Sokan személyi kölcsönből oldják meg az ingatlanvétel és -felújítás kérdését. Ez elsősorban azoknak előnyös, akik nem tudnak felmutatni jelzálogként egy saját ingatlant. Természetesen nem lehet ma már 9 milliónál egy pajtánál komolyabb építményt megvenni – itt a blogon is sokat foglalkoztunk az ingatlanpiaci árak elszabadulásával -, de plusz összegként készpénzes vásárláshoz, vagy felújítási célból jó lehet egy több milliós kölcsön. Amelyet ráadásul a fizetésünk igazolásával, akár egy héten belül is megkaphatunk. A hitelek még mindig nagyon kedvezőek: a THM-ek illetve kamatok felfelé indulása nem indult el. 

Vannak konzervatívabb és lazább bankok

A hozzáértők segíthetnek eligazodni a jobb és kevésbé jó ajánlatok között. Érdemes szakértőt kérdezni kölcsön felvétel előtt, mert a pénzintézetek egymáshoz képest kis eltéréssel alkalmazzák a legutóbb júliusban korrigált JTM-et (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót). 

Van, amelyik szigorúbban alkalmazza az állam által megszabott kereteket, van, amelyiknél nagyobb hitelösszeghez juthatunk, ami akár több százezer forintot is jelenthet.