Hogy előzzük meg az ajándék vásárlási mizériákat?

Közeleg a karácsony – a plázákban már állnak a kivilágított műfenyők, az élelmiszerboltokban előre kerültek a szaloncukrok és Mikulások. Sokan elsietettnek vélik az ünnepi időszak korai megjelenését, pedig egy dologra figyelmeztet mindez: meg kell kezdenünk az ajándékok megrendelését.

Egyre többen a neten intézik

A legnagyobb webáruházak nem veszik félvállról az év végi időszakot, nem véletlenül: ilyenkor mérhetetlenül sok megrendelésük érkezik. Egyre többen online intézik az ünnepi kiegészítők és meglepetések megvásárlását. Ez azzal jár, hogy erősen túlterhelődnek a webshopok, és még a mammutok sem tudnak azonnal reagálni egy-egy rendelésre. De nemcsak az online áruházak működésében keletkezhet zavar, a legkomolyabb csúszást a Magyar Posta okozza.

Főleg akkor kezdjünk el foglalkozni a témával, ha külföldről rendelnénk, mert akár többhetes kiszállítási idő is előfordulhat. Az Aliexpress eleve 30 napos határidővel szállít ki, de ilyenkor lehet, hogy 50-60 nap alatt kapjuk meg az ajándékot. Az országhatáron belül 2 hét is volt tavaly, mire kiszállították a csomagot a címekre.

Azaz ha november végén adjuk fel a rendelést, vélhetően már le is csúszunk december 24-ről.

Red Santa's hat on heap of hundred dollar bills - horizontal

Hogy előzhetjük meg, hogy ne januárban fussanak be a meglepetések?

Érdemes úgy rendelni ajándékot, hogy előre megnézzük, raktáron van-e a termék a webáruházban, mivel így időt nyerünk. A postai kézbesítés helyett megpróbálhatunk más utat találni, például ha mi megyünk az adott termékért vagy csomagpontra érkeztetjük – bár ez utóbbinál is lehet tumultus -, akkor az már jobb eredményt hozhat.

Amire még érdemes odafigyelnünk a nagy karácsonyi versenyfutásban, hogy ne költsünk sokkal többet a tervezettnél. 

Lehet, hogy túllépjük az anyagi kereteinket, de később fedezni tudjuk a plusz költést. Bánjunk csínján a relatíve drága hitelmegoldásokkal, mint amilyen a hitelkártya – amely a legnépszerűbb pénzügyi termék ilyenkor – , vagy az áruhitel igénybevétele. Igaz, vannak akciós áruhitelek, de a hagyományosak kimondottan magas kamattal kaphatóak meg. 

Ha időben gondolunk az ajándékokra, akkor van időnk személyi kölcsönt kérelmezni, aminek pár nap a lefutási ideje. Online is igényelhetünk kölcsönt, akár a legkedvezőbb hiteleket is kezdeményezhetjük már a gép elől. Nem is olyan régen 10-20 % közt voltak a THM-ek, most már egyszámjegyű hiteldíj mutatóval is kaphatunk kölcsönt – ez pár éve hihetetlennek tűnt volna. Ha kicsit nagyobb meglepetést szeretnénk, akkor nem kivitelezhetetlen így fedezni a vásárlás összegét.