Óriási zuhanás a használt lakás piacon

Megállt az áremelkedés, és megálltak az eladások is a fővárosban. Ha valaki most szeretné eladni a lakását, az jól teszi, ha szerényebb árat nevez meg. A boomnak úgy látszik, vége, aminek sokirányú következményei vannak. 

Az érdeklődők fele eltűnt

Nem kevés, 46 százalékos visszaesést tapasztaltak a budapesti ingatlanpiacon ezév első felében a tavalyi év hasonló időszakához képest a használt lakások terén. 

Hogy minek köszönhető mindez? Leginkább annak, hogy átlagosan 18 százalékot drágultak ezek az ingatlanok tavalyhoz képest. Május óta már nem nagyon tudott az eladói oldal árat emelni, minimális emelkedést lehetett mérni, de addig száguldásban voltak az árak. 

A befektetési célú vevők feltehetően már ‘bevásároltak’ az áremelkedés első szakaszában, és sokaknak jobb üzlet a nyáron bevezetett új, magas hozamú államkötvény. 

Mit eredményez mindez a vevőknek?

Az, hogy már nem kapkodják el ezeket az ingatlanokat, melyeknek egyébként igen magas, átlagosan 720 ezer forint a négyzetméterára, azt eredményezi, hogy kisebb konkurenciával, és idővel alacsonyabb árakkal számolhatnak a saját célra vásárló ügyfelek. 

Ám a lakáspiac mindig lassan reagál a változásokra, mert a tulajdonosok ragaszkodnak a megálmodott magas árakhoz, és jellemzően a lehető legtovább várnak arra a vevőre, aki kifizeti az adott összeget. Még akkor is ha a szakértők egyértelműen túlárazottnak tartják a kínálatot. 

Hol van az eladóknak könnyebb dolga?

Ha vidéki ingatlannal rendelkezünk, még nem kell az árcsökkentésben gondolkodnunk feltétlenül. Olyan nagyvárosokban, mint Debrecen vagy Győr 5 és 3 százalékkal nőttek tovább az árak, azaz itt még hátravan a plafon elérése.

Az újlakások iránti érdeklődésben is bíznak az építtetők. Az építőipar nagyon lendületben van ebben az évben a statisztikák szerint: 17,8 százalékkal több épület készült el, beleértve a nem lakóházakat is. 

Száguld az irodapiac is, a bérleti díjak még jövőre is emelkedni fognak. Tehát ha van egy ilyen célra alkalmas ingatlanunk, egy kis – akár hitelre történő – felújítással könnyebben találunk bérlőt neki irodának kiadva.