A korai nyugdíjba vonulás mozgalma – élet munka nélkül?

A neten végighasító életmód divathullámok egyike az, amelyik a munkát korán letevő, onnantól csak nyaralgató, nyugdíjasként pihenő hősöket ünnepli. Te is szeretnél munkába járás nélkül élni? Meg lehet ezt valósítani?

Vége a korán kelésnek

Sokan érzik úgy negyvenhez közeledve, hogy lassan elhagynák az élményt, hogy reggelente bejárnak a munkahelyre, legyen az iroda, építkezés, bolt, rendelő vagy egyéb. A folyamatos állásban levéstől ki lehet égni, főleg ha intenzíven igénybe vesz minket, nem véletlenül találták ki például fejlettebb és gazdagabb országokban a tanárok kötelező pihenő évét. 

Nagy álom sokaknak végleg letenni a kötelező napi robotot, és váltani, lehetőleg jóval több szabadidőre és lazább életmódra. 

Az életmódváltók egy része például az ingatlan kiadásra teszi le a voksot, de mint már sokan itthon is megtapasztalták, például az Airbnb-zés nem a pihenésről szól. A rövidtávú bérbeadást kipróbálok jelentős része a magas követelmények és a sok teendő miatt hagy fel ezzel a vállalkozással. 

Megjegyzendő, ha ügyesen adjuk ki a bérlakásainkat – azután, hogy sikeresen felújítottuk őket akár kölcsönből – komoly passzív jövedelemre tehetünk szert. De ezt sem láblógatva érhetjük el.

Havi jövedelem nélkül kevésbé megyünk étteremben vacsorázni

A FIRE – Financial Independence Retire Early – mozgalom tagjainak viszont az a célja, hogy 30-40 éves kor környékén minden munkát letegyenek, és úgy éljenek, mint a nyugdíjasok. Ehhez tetemes megtakarítás vagy komoly befektetés szükséges.

Az állásból kilépés után persze projektmunkákat elvállalnak a lelkes FIRE mozgalmárok az életszínvonal fenntartása érdekében, ami viszont néha azzal jár, hogy többet dolgoznak, mint valaha, ráadásul hektikusan. Hiszen a ‘fusi’ munkák, vállalkozások nincsenek tekintettel a klasszikus munkaidőre, de sok esetben a hétvégére, ünnepnapokra sem.

A stabil bevétel elmaradása, a tartalékokból való megélés oda is vezet sokaknál, akik ezt a metódust követik a gyakorlatban – elsősorban az USÁ-ban – hogy elkezdik visszavágni a költéseiket, míg a végén az élet ünneplése helyett fillérek tologatása a végeredmény. 

Van, ami nem látszik munkának, pedig az

A FIRE rajongói sokszor kerülnek a spórolás csapdájába, és lesz szabadúszó életmódjuk feszültebb és stresszesebb, mintha besétálnának reggelente az oly annyira unt munkahelyre. 

Persze sokféle váltás létezik, lehet az ember stabil állás nélkül például sikeres blogger, vagy oktathatja azt, amit csinált, vagy akár a nyaralójából csinálhat családi panziót – a határidők és a munka ritkán hagyható el teljesen.