A szuperállampapír elszívta az ingatlan befektetőket

A budapesti használt lakások piacán érezhető, hogy a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, mivel az állampapír bevezetése más irányba terelte azoknak a figyelmét, akik eddig csak az ingatlanban láttak lehetőséget.

Az ingatlan.com adatai szerint megtorpanni látszanak az évek óta felfelé vágtató négyzetméterárak. Az elmúlt négy évben az idei nyár volt a leglanyhább ingatlan forgalmazás szempontjából – ami továbbra is megállíthatatlanul pörög, az az ingatlan felújítás és építés

kevesebbeket érint az ingatlan kereskedés

Nemcsak a kereslet esik, a folyamat annyira erőteljes, hogy az érdeklődés lanyhulása nyomán már a kínálat is visszaesett.

Az olcsóbb lakások iránti kereslet egyértelműen csökkent, méghozzá az alábbi módon:

a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet csaknem 50 százalékkal

a 30-40 millió forintos lakások esetében 17 százalékkal

a 40-50 millió forintos lakások esetében 10 százalékkal 

És mint fentebb említettük, a 20-30 milliós ingatlanoknál a kínálat is visszaesett mintegy 25 százalékkal

Ám nem mindenhol állt le a fejlődés. A legdrágább lakásokat még mindig viszik, mint a cukrot. A 80-90 millió forintos ingatlanok esetében 16 százalékkal bővült a forgalom. Bár az érdeklődők száma csökkent, 50-70 milliós érték felett a kereslet mégis nőtt, vagyis aki jön, az vásárol. Egyébként Budán a legjellemzőbbek ezek a szuperdrága ingatlanok: minden negyedik ilyen lakásért 70 millió forintnál többet adtak idén.

A legértékesebb budapesti tételeket tehát nagyra értékelik a vevők, és bíznak benne, hogy sokat hoznak majd a konyhára, míg a kevésbé drágák helyett inkább az állampapír a nyerő.

Hogy hová jutott el mostanra a fővárosi ingatlanpiac? A bőven félmillió feletti négyzetméterár ‘alap’, míg nem ritkaság a divatosabb környékeken az egymilliós ár sem. Budán az eladások negyede esik ez utóbbi szegmensbe, Pesten sokkal olcsóbbak a lakások, itt 14 százalékra jellemző, hogy egymilliót kell adni egy négyzetméterért.