A szülők álma – a pénzügyileg tudatos gyerek

Mindenki, akinek gyereke van, szeretné, ha az kiigazodna a költekezés, megtakarítás, befektetés világában. Néha kicsit elkésünk ezzel – van, aki még negyven, sőt akár ötven évesen is a családjára szorul. Hogy álljon a gyerek talpra anyagilag minél hamarabb?

Ne kelljen a gyereknek a pénzzel törődnie

A kicsik pénzügyi oktatása terén több iskola, módszer létezik. Van, ahol szeretik megadni a kiskorúaknak a családban minél tovább a ‘legjobbat’, hogy legalább a gyerekkora gondtalan lehessen a csemetének. 

Akiknél nem gond a pénz, ott is megesik, hogy mindent ‘alátesznek’ a gyereknek, de ahol a szülők egyike szűkös anyagi körülmények közt nőtt fel, netán korán dolgoznia kellett iskola helyett, ott talán a leggyakoribb a kicsik kényeztetése. 

A másik gondolkodás szerint akár már óvodában is jó, ha a csemete a zsebpénzéből gazdálkodik, és gyakorlatiasabb lesz, ha mondjuk a kis tárgyait, vagy limonádét árulva minél korábban kereskedni kzed. Tizennyolc évesen pedig ideje, hogy kirepüljön a családi fészekből, és tanulja meg eltartani magát, onnantól a családi számla bezárul előtte. 

Az USÁ-ban ez utóbbi szemlélet elég gyakori, míg nálunk néha sajnálkozva nézik az út szélén kis asztalról üdítőt, ezt-azt áruló kiskorúakat. 

Pedig, ha a csemete maga csinál pénzt, abból önbizalmat szerezhet, és ha túl sokáig meg akarjuk védeni a gonosz külvilágtól, akkor később nehezebb lesz saját erejéből talpra állnia. 

A kicsi érdeklődése irányába érdemes menni

A legjobb valószínűleg az, ha lazán kezeljük, de napirenden tartjuk ezt a kérdést, és a gyerek természetéhez igazítjuk a megoldásokat. 

Vannak kicsik, akik semmi pénzért nem válnak meg az ingóságaiktól, ott kár eröltetni, hogy garázsvásáron eladják a saját holmijukat.

Az is lehet, hogy valamilyen játékos applikáció segítségével tanulnak pénzügyi ismereteket a gyerekek – hiszen az okostelefontól igen kevesen ódzódnak közülük.

Házimunkáért töltődik az egyenleg

A Greenlight app például a gyerek bankkártyájához van kapcsolva, és a szülő mindent követhet és kontrollálhat rajta, amit csak a csemete csinál a pénzével. Fiunk vagy lányunk vásárolhat online, pénzt vehet fel, de a webshopok körét és a pénz mennyiségeket mi szabhatjuk meg. 

Emellett töltheti a szülő a kártyát zsebpénzzel, elvégzendő feladatokért is folyhat pénz a számlára – egy erre a célra anyu vagy apu számláján létrehozott tételből. És ez még nem minden, amit nem költ el kis tulajdonosa a pénzből, az kamatozni kezd. Azaz megtanulható ebből, milyen gyümölcsöző, ha hagyjuk állni a tőkénket, és nem mondjuk meghívjuk belőle a fél osztályt moziba.

Forint alapon ugyan ez az applikáció nem működik, de az elv tanulságos – érdemes tudni, melyek azok az ‘okosságok’, amiket nagykorúvá válása előtt érdemes a gyereknek már tudnia.