Mit vegyél figyelembe, amikor bankszámlát választasz?

Bankszámla sokféle lehet: forint, euro vagy más deviza alapú, magán vagy céges. Sokat nyerhetünk, de sokat is bukhatunk rajta – hosszú távon meglepően nagy pénzekről lehet szó. Íme pár tudnivaló a témában. 

Akárcsak a kölcsönöknél, a bankszámláknál is nagyon eltérő ajánlatokat találunk, és állandóan felbukkannak új és kedvezőbb opciók. Ezeknek az összehasonlítása nem is olyan bonyolult, ma már a számlák áttekintéséhez is vannak online kalkulátorok – mint szinte mindenre a pénzügyi piacon.

Mit gondoljunk át?

Mekkora összeget fogunk érkeztetni a számlára havonta? Egy bizonyos összeg felett más díjszabással kalkulálhatunk. Minél több pénz mozog a számlánkra, annál barátságosabb számladíjakkal fogunk találkozni. Így ezt a tényezőt igazán érdemes tudnunk, átgondolva a különböző rendszeresen beérkező pénzeket – munkahelyekről, esetleg állami forrásokból. Ha a munkabérünk a számlára jön, akkor más típus kedvező számunkra, mintha csak kis összegek jönnek elvétve, és csekély pénzmennyiséget ‘parkoltatunk’ itt. 

bank card

Mekkora összeget fogunk levenni havonta? Általában 2 alkalom és 150 000 forint levétel díjmentes, innentől számolhatunk kártyahasználati díjakkal. Fontos kérdés, hogy gyakran szeretnénk-e pénzhez jutni, vagy akár havonta egyszer személyesen is hajlandóak vagyunk pénzt felvenni – azaz, szükségünk van-e kártyára és ha igen, hogyan, milyen intenzíven használnánk azt.

Kell a dombornyomás?

Mekkora értékben vásárolunk kártyával havonta? Egyes konstrukciók bizonyos összegű vásárlás felett kedvezőbbé válnak. Gondolni kell a plusz szolgáltatásokra, választható opciókra is, amelyek jók lehetnek a számunkra, vagy amik segítségével időt, pénzt spórolhatunk. Sokan döntenek a dombornyomású kártyák mellett például, mert ezekkel elvileg a neten tudnak vásárolni, ám valójában a ‘sima’ elektronikus kártyák is tudják mindezt. 

Időről időre érdemes megnézni, van-e jobb ajánlat a jelenleginél a számunkra. Ha új konstrukció mellett döntünk, nem boszorkányság a váltás. Az egyszerűsített bankváltás azt célozza, hogy ne kelljen billiárdgolyóként ingázni a bankok közt, hanem az új választottat felkeresve az lefolytassa a váltást a régivel. A számla bezárása viszont gyakran jár azzal, hogy fel kell keresni a régi pénzintézetet, és az olyan folyamatos ügymeneteket – mint például a régi számláról történő csoportos beszedés, vagy a folyamatos adományozás – át kell irányítanunk. Évente több tízezret spórolhatunk egy jól megválasztott számlával.