Még egyszer a bankkártya változásról

Komoly változást hoz a kártyatulajdonosok életébe a szeptember közepén befutó EU-s direktíva, így érdemes pár szót szólni róla, az új információk tükrében.

Mindenkit érint, akinek kártyája van

A PSD2 kifejezés hamarosan ugyanúgy közszájon fog forogni, mint a GDPR. A szeptember 14-től megjelenő módosítás azt célozza, hogy sokkal nagyobb biztonságban legyen a számlán tárolt pénzünk a jövőben.

Ami életbe lép, az a kétfaktoros azonosítás lesz vásárlásoknál. Unión belüli kártya használatnál a CVC kód mellett egy SMS-ben történő vagy valami mobilalkalmazásos azonosításra, például – mintha mondjuk a repülőtéren belépnénk a kapun – QR kód bemutatására lesz szükség. 

Öt vásárlásonként igazolni kell magunkat

A Paypassos vásárlásoknál ezentúl nemcsak 5000 Ft felett kell megadnunk a PIN kódunkat, ha ez alatt az összeg alatt húzunk le a számlánkról pénzt, akkor is legalább minden ötödik alkalommal meg kell adnunk a kódot. Valószínű ez azt célozza, hogy ne lehessen, kód megadás nélkül apránként levásárolni valakinek a számláját, ha egy rossz szándékú egyén hozzáfér a plasztik lapocskához. Erre ugyanis eddig nem volt védelem a Paypass bevezetése óta. 

A legkevesebb költséggel jó bankolni
Nagyobb biztonság – plusz egy kód

Változás, ám inkább a bővítés irányába, hogy külső szolgáltatók is hozzáférhetnek a számlánkhoz, ha adunk nekik erre belépési lehetőséget. Ha hozzáférést adunk, egyes cégek az információkhoz kaphatnak hozzáférést, vagy fizetést is lebonyolíthatnak a számlánkról. 

Már korábban is létezett kétlépcsős azonosítás

A kezdeti hírekkel ellentétben tehát nemcsak az EU-s webshopok érintettek, széles körben kell majd a vásárlásoknál komolyabban igazolnunk magunkat. Ez viszont jó hír annyiban, hogy nehezebb lesz manipulálni a számlánkat. 

A bankkártya adatainkhoz – mivel szerepelnek magán a kártyán – meglehetősen egyszerű hozzáférni. Ha még ezen túl kell információt megadnunk, amit a pénzintézettel egyeztetünk le, akkor ez némi nehézséget visz a kártyával visszaélők életébe.

A kétlépcsős azonosítás egyébként sok banki ügyfélnek nem idegen, például az OTP-ben is egy plusz kóddal tudunk csak költeni.