Bankkártyás online fizetés – szigorítás szeptembertől

Szeptember 14-től az EU-ban más szabályok fognak a kártyahasználatra vonatkozni a netes vásárlásoknál. A cél, hogy a visszaélések nehezebbek legyenek azoknak, akik más kártyáját próbálják használni.

Minden adat kéznél van

Ha elhagyjuk a bankkártyánkat vagy ellopják, akkor ma könnyen levásárolhatják a rajta levő összeget a neten. Ugyanis ha rajta van a biztonsági kód és az illető tudja a nevünket – például családtag, ismerős – akkor ennek semmi akadálya nincs. A kártya felülete ugyanis tele van mindazokkal az adatokkal, amelyekkel már indulhat is a költekezés a számlánkról

Az Unióban ezt innentől szigorítják, ugyanis csak akkor lehet majd pénzt költeni a kártyáról, ha egy egyéni biztonsági kóddal azonosítja magát a felhasználó. (Ha viszont nem EU-s oldalra megyünk rá, például, hogy az idehaza legismertebbeket említsük, az AliExpress.com-ra vagy az Amazon.com-ra, akkor erre továbbra sincs szükség.) 

A felhasználónak is lesz tennivalója

Az azonosítás formája – SMS, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód – bankonként különbözik majd. Ezt aktiválni kell majd, például az adott pénzintézet online felületén. 

Az európai webshopokban és más online fizetős helyeken tehát nem fognak visszaélni a kártyánkkal, bár lesz, ahol ezt megtehetik. Mint korábban írtuk, ez ellen például virtuális kártyával védekezhetünk.

Az online fizetés letiltása jó megoldás

Ha netán ellopják a bankkártyánkat vagy elveszítjük, akkor az első dolgunk legyen az, hogy letiltatjuk. A napi bevásárlást és készpénz felvétel limitet pedig állítsuk nullára, ezzel használhatatlanná tesszük a plasztik lapocskát. 

Ha viszont megtaláljuk a kártyát, mert például kiderül, hogy a strandfelszerelésünk közé csúszott nyaralás közben vagy bármi egyéb módon csak időlegesen szakadtunk el tőle, akkor azonnal jelentsük ezt is be. Ha tovább használjuk a letiltatott kártyánkat anélkül, hogy értesítenénk a bankot, akkor még feketelistára is kerülhetünk a KHR (BAR) listán.