Hogy ne merítsék le a számládat a neten keresztül

Ma már rutinnak számít webshopból vásárolni. Ám vannak olyan oldalak, ahol az online utalás nem teljesen biztonságos – lehet ez egy kis szálláshely kifizetése Ibizán, vagy vásárlás amerikai oldalról. Milyen megoldásokat használhatunk?

Biztonsági rések

Online megrendelni dolgokat nem olyan, mintha a piacon vennénk barackot, nem kapjuk meg azonnal, amit veszünk (rendszerint), és nem látjuk a másik felet, no és a pénzünket is virtuálisan küldjük. Ez okozhatja a legtöbb kárt. Nem ritka ugyanis óvatlan shoppingolók esetében, hogy kicsalják tőlük a bankkártya adataikat.

Jó tudni, ha – nem banki oldalon – megadjuk ezeket az adatokat:

  • kártyaszám
  • számlaszám
  • ellenőrző kód
  • lejárati dátum

Akkor lényegében átnyújtjuk valakinek a kártyánkat kódostól.

Egy dolgot vettél vagy rendszeres vásárlásra fizettél elő?

Elsősorban az USÁ-ban jellemző, hogy csak minden adatunk beírása után rendelhetünk. Gyakori a megtévesztő szolgáltatás név, amellyel később folyamatosan pénzt húznak le az ügyfelekről, akik nem is sejtik, hogy addig ismétlődik a fizetés, amíg fel nem fedezik és le nem állítják. Tehát ha olcsónak tűnik mondjuk egy online marketing tudáscsomag, az ezért is lehet. 

Egyszer használatos adatok

És mégis vásárolnak ott biztonságos módon az emberek – leginkább PayPallal, vagy virtuális bankkártya számmal. Ez egy olyan számlaszám, amit csak egyszer használunk fel, és aki megtudja az adatait, nem megy vele semmire, mert nincs mögötte valós számla. 

A PayPal esetében sem árt, ha rákeresünk arra, ki jogosult rendszeresen pénzt utaltatni tőlünk. Ilyen gond az eldobható számlaszámmal nincs. Kínál ilyet a Revolut pénzküldő fintech cég is többek közt. Emellett számos hazai bank általában plusz összegért nyújt hasonló szolgáltatást. Akár csomagban tíz virtuális kártyát is birtokolhatunk, így minden vásárlásnál mást és mást használunk fel, falat emelve ezzel valós számláink elé.