Babaváró hitel – ismét változnak a hitelezési szabályozások

Július elejétől változóban vannak a hitelekkel kapcsolatos szabályozások. Az ok az új állami támogatások megjelenése. 

Fiatal, dolgozó házasoknak, akik nem most költöztek haza külföldről

Az MNB új rendelkezésének lényege, hogy a babaváró hitelt fel lehet használni hitelkiváltásra is. Ehhez nézzük meg egy kicsit, mi az, amit igazán érdemes tudni erről a családtámogatási formáról?

A babaváró hitel meglehetősen sokoldalúan kihasználható. A törvénybe belefoglalt célcsoport – ami sokoldalúan rögzített, például azokra vonatkozik csak, akik fel tudnak mutatni 3 év TB fizetést – a babaváró hitel 75%-át betudhatja önerőnek a lakásvásárlás esetén. A CSOK-nál pedig ez a hányad 100%. 

Ha pedig várunk 90 napot (3 hónapot), akkor 100%-ban tudjuk önerőként felhasználni a 10 millió forint támogatást. Zárójelben: amely egyébként 5 éven belül született baba esetén kamatmentes (kezelési költség mellett). Hogy miért jó ez? Mert nem kell visszafizetni, ellenben a hitellel. Illetve érdemes arra odafigyelni, ha igényeljük ezt az összeget, hogy csak egyszer lehet felvenni. 

Egyre vonzóbb a babaváró

A jelenlegi változás lényege tehát, hogy akik már több hitellel is rendelkeznek, azok a babaváró hitelt kihasználhatják arra is, hogy csökkentsék az adósságukat, kiváltsák eddigi kölcsöneiket, vagy azoknak egy részét. 
A legutóbbi hitelekkel kapcsolatos módosítás az adósságfék szabályozással volt kapcsolatos. A kamatperiódussal összefüggően változtatták a törlesztőrészlet nagyságát, illetve az adós jövedelméhez mért arányát – erről korábban itt írtunk.