Masszív drágulás a lakásfelújítások terén

Vállalkozó szellemet feltételez, ha 2019-ben egy felújítást kiviteleztetnénk. A kis munkákat sokszor nem vállalják, és az árak mind munkaerő, mind építőanyag téren emelkedtek. Milyen tendenciákat érdemes ismerni? 

A minőségi munkaerőt fel kell hajtani

Tíz éve heteket, öt éve hónapokat, most rossz esetben éveket kell várni szakemberre, állítja a Világgazdaság. Az ok az építőipari munkások elvándorlása: ez az a terület, ahol nyelvtudás nélkül is vígan meg lehet élni pár országgal arrébb.

man-3752512_1280

A hosszú várakozási időt sokan úgy próbálják elkerülni, hogy kevésbé hozzáértő munkaerőre bízzák a feladatokat, illetve ilyen munkatársakat toboroznak a kivitelező cégek is. Ám szaporodnak az olyan esetek, amikből az derül ki, ez nem a legjobb megoldás. 

Az új otthonok sem időre készülnek el

A munkaerőhiány a felújítások mellett természetesen az újépítésű lakások átadását is érinti. Egyre gyakoribb, hogy nem tartják a kivitelezők az ütemterveket, pedig ez nekik sem jó, mivel kötbér fizetése vagy a – megrendelő részéről – a szerződés felmondása lehet a folyamat vége.

A felújítások esetén jellemzően harmadával nőttek a munkabérek, illetve az alapanyag árak is emelkedésnek indultak. 

De mit tehetünk, ha renoválni szeretnénk ingatlanunkat?

A kivitelező teamek legszívesebben nagyobb szabású, komplexebb munkákat vállalnak el. Ezért érdemes úgy alakítani, időzíteni a felújítást, hogy egy több hetes, hónapos munkát tudjunk rábízni a felújító gárdára, amely természetesen eléggé kifizetődő. Ha nem tudjuk ezt finanszírozni, a célzott hitel is sokat segíthet. 

Sokan halasztják el későbbre a javítási munkákat, hogy ‘összejöjjön’ egy komolyabb, több részből álló felújítási feladat, amiért már érdemes kiszállnia a szakembereknek.

Amire érdemes még figyelnünk, hogy mindig tudjuk, ki dolgozik az ingatlanunkon. Az alvállalkozói láncolatok, az egymásnak munkát adó cégek ‘kibogozása’ nagyon hasznos. Illetve a gyakorlott megbízók eljárása, hogy nem adják ki a megbízatást, amíg nem egyértelmű, ki vállalja a felelősséget, ha netán probléma merülne fel.