Meddig jó üzlet még az ingatlan?

Bár a jövőbeli ingatlan trendek nem tartoznak a világ 100 %-osan kiszámítható tényezői közé, cikkünkben felvázolunk pár jelenséget, ami alapján kiderülhet, mennyire éri meg most az ingatlanbefektetés.

A saját lakás más, mint a befektetés

Sokat nyerhetünk azzal, ha tudjuk, megéri-e még a lakás, ház eladás, kiadás. A legtöbben ezidáig úgy döntöttek, megéri, egy közelmúltban zajlott felmérés szerint Budapesten például a vételek 38 %-a történt befektetési célból.

A szakértők szerint a saját otthon nem tekinthető igazán befektetésnek, hiszen nem tudjuk adni-venni, valahol mindenképpen laknunk kell majd. Ha esetleg jó áron eladjuk és nagy hozamot hoz, akkor vennünk kell majd egy másikat, vagy bérelnünk: mindkettőre erőteljesen hatnak a piaci folyamatok.

A könnyen értékesíthető lakás a jó vétel
A könnyen értékesíthető lakás a jó vétel

Ha sikerül magasabb áron eladnunk, akkor viszont az árhullám megdobja a mi későbbi vételünk vagy lakásbérlésünk díját is, azaz nem számolhatunk nagy nyereséggel.

Ne feledkezzünk meg a felújítási tartalékról

Ha ingatlanba fektetünk, a megszerzett lakást, házat egyrészt kiadhatjuk, másrészt később tisztán nyerhetünk azzal, ha – mondjuk akár hitel segítségével felújítva – túladunk rajta.

A kiadáson a hozam jelenleg évi 5 % a vételárra vetítve: vagyis amennyit költöttünk rá a vásárláskor, annak ekkora részét már vissza is hozza egy éven belül.

Ez persze azt jelenti, 20 év alatt jön vissza az elköltött összeg, azaz ez nem bomba befektetés, viszont remek jövedelemkiegészítés.

Az éves hozamot, ami a lakáskiadásból bejön, kiszámíthatjuk a felújításra költött összegre vetítve is, amennyiben átalakítunk egy már tulajdonunkban levő ingatlant. Így eldönthetjük, mennyire éri meg egy kisebb vagy nagyobb renoválás; mennyivel tudjuk többért bérbe adni az adott helyszínt. Az albérlet árakról a hirdetések meglehetősen őszinte képet adnak.

A szakértők egyébként azt tanácsolják, képezzünk tartalékot a bejövő bérleti díjból, és abból fedezzük az időnként elengedhetetlenné váló felújításokat.

Eladnánk az adott lakást vagy házat?

A bevételünk származhat abból is, hogy emelkedik az ingatlanok ára, és idővel eladjuk a tulajdonunkat. Ebben az esetben a tiszta bevétel értelemszerűen a két ár közti különbség. Kivéve akkor, ha lakáshitelt vettünk fel a vételhez, és a hitelünk visszafizetése az évek során növeli a költségeinket.

Egy dologról nem érdemes megfeledkezni: az ingatlanárak és a bérleti díjak nemcsak felfelé mehetnek, hanem lefelé is elindulhatnak. A 2008-as válság során például az árak 20 %-kal, a bérleti díjak 15 %-kal estek vissza.