MI történik a már futó LTP szerződésekkel?

Látványos módon állt le idén ősszel a lakástakarék pénztár. De még sok LTP-tulajdonos fizeti a havi részleteket. Miben változott a lakástakarék?

Nemcsak az új lehetőségek szűntek meg

2018-ban már sok híresztelés lábra kapott azzal kapcsolatban, hogy az állam változtatni akar a lakástakarék kirívóan jó feltételein. A lakáscél mint megkötés mellett aránylag szabad volt a megtakarítási forma felhasználási módja, és rendkívül jó volt a hozam. Az állami támogatás mértékének csökkentése helyett azonban egy nap vége szakadt az LTP-nek. Körülbelül hétfőtől szerdáig kiderült és el is dőlt, hogy megváltoznak a feltételek, illetve a további szerződéskötések lehetősége megszűnik.

Ám az sokakat érint, hogyan ‘futnak tovább’ a szerződések. Még az utolsó napokban is tömegesen léptek be az ügyfelek, így nagyszámú szerződő fél érintett.

A változások két pontban foglalhatók össze. Jelenleg a szerződéses összeg után jár a támogatás, az után, amivel megnyitottuk a szerződésünket (ez lehet 5000 és 20 000 forint is). A havi befizetés után (ami 20 000 forintban van maximálva) már nem támogat az állam. Mondani sem kell, hogy eddig ez volt az igazán ‘prémium’ az LTP-ben, a befizetések 30 %-os megtámogatása hozta az igazi pénzt.

Nem jár a hosszabbítás

Ha lejár a szerződésünk (az előzetesen bejegyzett mondjuk 5, 10 év után), akkor, ha nem nyilatkozunk, hogyan szeretnénk felhasználni, a bent levő pénz után nem jár állami hozzájárulás. Eddig tovább csengett a kassza, és járt a támogatás, ezután nem hosszabbíthatóak a szerződések.

Tehát egy kis plusz hozzáadódik az LTP-ben tárolt összeghez, de ez már nem az a rekord hozamú megtakarítás, ami eddig volt. Az érdekesség, hogy sokan nincsenek mindezzel tisztában – a nem teljesen egyértelmű törvény szövegezések miatt -, és azt várják, hogy (a mondjuk zárás előtti utolsó napon, október 16-án) megkötött szerződéseikre a korábbi feltételekkel kapják a támogatást. Hogy ne érjen bennünket csalódás, érdemes felvenni a kapcsolatot a bankkal, ahol futtatjuk a szerződésünket és informálódni.

A fő kérdés azonban most: mibe érdemes most befektetni? A legbiztosabb hozamot az ingatlan hozza. Akár lakáshitellel, de érdemes ‘bevásárolnunk’ magunkat az ingatlanpiacba, biztosan nyerünk.