Tudod, mennyit kell adóznod lakás eladás esetén?

Most nagyon megéri ingatlant eladni. Az ingatlan boomnak nem jósolnak többet egy-két évnél, és az árak sem nagyon tudják már átütni a jelenlegi, igen magas plafont. Érdemes előre tudni, milyen költségekkel jár, ha sikeresen túladunk lakásunkon, házunkon.

Ugyanannyiért értékesíteni nehéz

Személyi jövedelemadót kell fizetni abban az esetben, ha valaki nagyobb összegért adja el az ingatlant, mint amennyiért vette. Ezt ma már voltaképpen el sem lehet kerülni, hiszen pár év alatt elszálltak az ingatlanárak.

Erről a blogon is sokat cikkeztünk: 2014-ben még a mélyben tartózkodtak a lakásárak, 2015-ben jelezték először előre, hogy élénkülni fog a piac. 2016-ban viszont már nemzetközi szinten is csúcsot döntött a budapesti árnövekedés, ami azóta sem fékeződött.

lakasvasarlas

(kép forrás: thebalance.com)
Ha olyan ingatlanunk van, ami jól kiadható, vagy Airbnb célra is alkalmas, aranyat fog érni; de ma már a város külső részén levő paneleket is elkapkodják. A lakáshitelek iránt sem véletlenül nőtt meg nem várt mértékben az érdeklődés.

A késedelmi kamat is bevétel

Összegezzük tehát, mi után adózunk, ha megtaláltuk a vevőt a lakásra, házra.

Nemcsak a megkapott összeg számít adókötelesnek, a késedelmi kamat is meg van adóztatva, ha nem jut el hozzánk időben a szerződésben egyeztetett pénz.
Csökkenti az adóalapot számos dolog, így többek közt

  • Az eredeti vételár
  • A megvett ingatlanon időközben végrehajtott fejlesztések összértéke – azaz, ha vásároltunk egy lakást és felújítottuk, akkor a felújítással együttes végösszeg, és az eladási ár különbsége az, amire adót vet ki az állam.
  • Jól járunk, ha ajándékba kaptunk egy ingatlant, ilyenkor a különbözet 73 %-a után kell, csak adóznunk.
  • Számoljunk a hirdetés, az ügyvéd, a tulajdoni lap igénylése, az esetleges közvetítői jutalék költségeivel is, ezek mind csökkentik az adónkat.

Viszont mindezek csak akkor tekinthetők érvényesnek, ha számlánk van róla. Tehát ha ingatlanközvetítő adja el a házunkat, mindenképpen kérjünk tőle számlát.

Adómentes is lehet a lakás eladás

Ismerkedjünk meg azzal a kifejezéssel, hogy ‘számított összeg’. Ez a bevételünk, amelyet a fenti költségek csökkentenek. Sávosan csökken aszerint ez az összeg (illetve az adóvonzat, hogy ezzel a gyönyörű fogalommal éljünk) aszerint, minél régebben vettük az ingatlant.
Jó hír, hogyha 2012-ben vagy azelőtt vételeztük, kaptuk a lakást, a személyi jövedelemadó kötelezettsége ránk már nem vonatkozik.