Abszolút legek a fővárosi lakáspiacon

A befektetők az ingatlanokat tarják a legjobb vételnek továbbra is, megállíthatatlanul pörög a lakáspiac. Jelenleg még nem növekedett számottevő mértékben a lakáshitelek kamata – kimondottan kedvezőek a korábbiakhoz képest – így érdemes akár hitellel is vásárolni, mielőtt elfogynak a jó ajánlatok.

Az ingatlan boom kapcsán a portfolio.hu utánanézett annak, melyek most a legkülönlegesebb ajánlatok.

Melyik a legnépszerűbb kerület a lakást keresők között?

Népszerűségben lekörözhetetlenül vezet a XIII. kerület. Nemcsak itt talál gazdára a legtöbb eladó lakás, de itt is zajlik az építkezések harmada.

Keresettek a budai belső kerületek is, ám itt a hagyományosan magas árak miatt a megvalósuló adásvételek száma kisebb.

Mennyi a legtöbb szoba az eladó lakásokban?

Nem kevés hatszobás lakás van, emellett az öt és fél szobás lakások is előfordulnak. (Félszobának nevezzük a 6 és 12 négyzetméter közti területű szobákat.)

Mennyibe kerül a legolcsóbb eladó újépítésű lakást?

Mivel nagymértékben felfutottak az árak, ma már nem lehet 10 millió körül nem felújítandó otthont keresni, mint akár 5-10 éve. Egy 23 négyzetméteres lakást kínálnak most 15,7 millió forintért.

A legolcsóbb nem újépítésű lakás az ingatlan.com hirdetései szerint egyébként 9,5 millió forintért elvihető, és 11 négyzetméter (galériával együtt 21 négyzetméter). Ablaka nincs, és egy helység egy zuhanyfülkével.

És mennyibe a legdrágább?

Az Astorián, ha van 642 millió forintunk, most megvásárolhatunk egy 245 nm-es legfelső emeleti lakást. Szerény 2,6 millió forint az ingatlan egy négyzetmétere. (Érdekességként: magánszemély számára nettó 228 ezer forintból lehet kihozni egy négyzetmétert, vállalkozások számára 233 ezer forint ez a költség, áfamentesen.)

Mekkora a legkisebb megvásárolható lakás?

A legkisebb valós alapterületű garzon 14 négyzetméter, és a VII. kerületben lehet szert tenni rá.

Mekkora a legnagyobb megvásárolható lakás?

A XIII. kerületben most épül egy 260 négyzetméteres otthon. Szintén itt van készülőben egy két terasszal együtt 376 négyzetméteres lakás (teraszok nélkül 223 nm).

Ha házat keresünk, ebben a kategóriában több 500 négyzetméteres villa is eladó a fővárosban, 260-290 millió forint körüli áron.