Visszatér a korábbi magas ÁFA a lakásépítéseknél

Komoly drágulást és még jópár nehezen előrejelezhető változást hozhat a friss bejelentés, miszerint valóban növekszik 2020 elejétől az 5 százalékos lakásáfa. Mit kell minderről tudni?

Egyáltalán kire vonatkozik ez az ÁFA?

Az új lakások építéséhez kapcsolódó adóteherről van szó, amely 2016-tól meglehetősen váratlanul lecsökkent 27-ről 5 százalékra. Ezáltal jobban megérte társasház építésbe belefogni és vevőként abba beszállni.

Ennek nyomán be is indultak a fejlesztések, felfutott a hiteligénylések és a lakástakarék szerződések száma, mivel a csökkenő terhek nyomán aránylag jó ajánlatokat tudtak adni az építtető cégek a vásárlóknak.

A gondok 2017-ben ütötték fel a fejüket, mikor Varga Mihály miniszter bejelentette, hogy 2020-tól várhatóan változni fog az 5 százalékos ÁFA.

Az érintettek már ekkor elkezdhettek azon gondolkodni, a költségnövekedést ki fogja ‘benyelni’ ott, ahol már folyamatban van az építkezés. A társasházi lakások építése legkevesebb másfél évig tart, így már 2017-ben léteztek olyan projektek, amelyeknél feltételezni lehetett, a befejezés átcsúszhat 2020 január 1 utánra. 2018 júniusában kiderült, hogy 21 százalékkal növekedik a lakásáfa.

Ki viselje tehát a plusz terhet?

A lakásfejlesztésekhez kötődő adásvételi szerződések eltérnek ebben. Ha a fejlesztő a nettó értékre szerződik, ahogy ez az utóbbi időben terjedő gyakorlat kezdett lenni, az ÁFA kifizetése a vevő térfelére kerül.

Hogy lehet megoldani ezt a helyzetet, ha már megkezdett építési projektben vagyunk benne? Főleg, ha lakáshitelt vett fel a vevő, hogy kifizethesse jövendő otthonát – ami sokkal többe fog kerülni?

A legjobb megoldás 2019 végéig eljutni az átadásig. Ha ez nem sikerül, több helyen azt tervezik, hogy a bank hamarabb egy számlára teszi a hitelezendő összeget, és a fejlesztő még a 2020 előtti áron adja el a vevőnek a lakást. Azaz a használatbevételt és albetétesítést nem várják meg az ügylettel, kölcsönösen megúszva a 27 százalékos ÁFÁ-t.

A szakaszos hitel folyósításnak nevezett megoldás egyébként több pénzintézetnél létezik, mások még nem indultak el ilyen hiteltermékkel.