Deviza váltás kockázatok nyaraláskor – és a megoldások

Nyáron szeretünk egy kicsit lazulni, és sokan mozdulunk ki külföldre. A jelenlegi forinthoz képest drága euro mellett a váltási opcióknál érdemes mindig a legjobb megoldást választani.

Repülőjegy vétel

Ha kinézünk egy légitársaságot és egy járatot, a foglaláskor ki kell fizetnünk a teljes vételárat. A jegyek lefoglalhatók a légitársaságok telefonos ügyfélszolgálatán vagy utazási irodán keresztül is, ezekért a lehetőségekért azonban sokszor további díjakat számítanak fel. Épp ezért a legérdemesebb a számítógép elől kártyával intézni a jegyfoglalást.

Jó hír, hogy itt az ár a teljes árat jelenti, azaz nem kell rejtett költségekre figyelnünk, mint mondjuk kerozin pótdíj. Lehetőleg pontosan és meggondoltan adjuk meg az adatokat, mert a későbbi módosítás éppúgy nem olcsó, mint az átírás.

A pihenés legyen igazi pihenés
A pihenés legyen igazi pihenés

Ha nem forintban, hanem például euróban fizetünk online, a váltásnál a kártyatársaság (pl. MasterCard) által jelzett árfolyam lesz a mérvadó. Most éppen 1-1,5%-kal a devizaközép felett váltanak, ami jobb, mint a bankok – nem túl fogyasztóbarát – hivatalos váltási árfolyama.

Ha nem euróban vagy dollárban fizetnénk – hanem mondjuk sékelben -, akkor először euróra vagy dollárra fogják átváltani az összeget, majd utána forintra. Ez megdobja a költségeket.

Szállás

A legjobban akkor járunk, ha TransferWise vagy más pénzküldő szolgáltatás segítségével fizetjük a külföldi  szállást. Ezek a cégek a forintot mindig a legjobb rátával váltják át.

Kártyával otthonról utalni a foglalót két okból sem kifizetődő: a banki árfolyam meglehetősen lehúzós, és határon át utalni szintén plusz díjjal jár. Ez a járulékos költség az utalt összeg 1-3 százalékát is kiteheti.

A jelenlegi halovány forint miatt persze érdemes volt előre fizetni a szállás díját vagy annak egy részét – mondjuk tavasszal -, mert így kevesebbet buktunk a valutaváltáson.

Készpénz váltás

Bár a legbiztonságosabb a kártya, mert ha az Eiffel torony tövében vagy az isztambuli vásárban kilopják a zsebünkből, egy perc alatt letilthatjuk, készpénzt sem árt vinni. Hiszen a jégkrémet a strandon vagy a buszjegyet a buszon zsebből fogjuk fizetni.

Megjegyzendő, a (nem deviza) kártyánkat a legkevésbé sem érdemes ATM-ből való pénz kivételre használni határon túl, kivéve vészhelyzetben, mert borsos díja van.

Amit nem fogunk megúszni, az a deviza váltóknál a minimum 0,5-1 százalékos váltási díj a devizaközéphez képest, és a 0,3 százalékos tranzakciós díj.