Drága lakást olcsó hitelből, vagy olcsót drága hitelből?

A lakáspiacon most ismét egy váltás előtt vagyunk. Ám a fordulat az ingatlanpiac terén nagyon lassú, mert az eladók akár 1-2 évig is bizakodnak abban, hogy az áhított – korábbi – magas áron értékesíthetik lakásukat.

Az év kérdése: meddig nőnek az árak?

Hiába jelennek meg év eleje óta egyre gyakrabban előrejelzések arról, hogy fogynia kellene a vevőknek és lassulnia a piacnak, még mindig stabilak a tetőző ingatlanárak. Ám a szakértők szerint mint eddig már sokszor, most is be fog következni a ciklikus váltás.

Amikor kedvezőre fordulnak a lakásárak, sok érdeklődő lepi el a piacot, többek közt azok, akik korábban elhalasztották – akár éveken át – a vásárlást.

(forrás: pexels.com)

A kereslet minden esetben felpörgeti a piacot – az ezredfordulón ehhez hozzájárult az állami támogatás és a devizahitelek hatása -, ilyenkor bekövetkezik az árrobbanás. A fejlesztők beindulnak, a hiteleket elkapkodják, és nő a kínálat a piacon az építkezések hatására (az új ingatlanok számának növekedését most korlátozza a kiszámíthatatlan ÁFA környezet).

Mindaddig megállíthatatlan a drágulás, míg el nem fogy a lendület és a vásárlóerő. Sokan előrehozzák a vételt, mert attól félnek, jövőre csak drágább lesz. Majd amikor túl sok lesz a lakás és a hitelek drágulnak, akkor egyre nehezebb értékesíteni az ingatlanokat.

Jelenleg a megszokott lakáspiaci ciklusnak ez előtt a szakasza előtt tartunk.

Érdemes-e vajon most befektetni?

Hogy mikor változik a piac ‘hangulata’, nem lehet megjósolni, és az eladók sokáig próbálják fenntartani a magas árakat, így 1-2 év is eltelhet, mire a logikusnak tűnő árcsökkenés valóban bekövetkezik.

A hitelkamatok hamarosan nőni fognak a szakértők szerint, így olcsóbb lakásokat vehetünk, de mostohább hitelfeltételekkel. Öt évvel ezelőtt például a jelenlegi háromszorosa volt az átlagos hitel THM, viszont akár fele áron adták az ingatlanokat, mint most.

A szakértők segíthetnek kiszámítani, mekkora árcsökkenés mekkora kamatnövekedést kompenzál. Ám hogy konkrétan mikor következik be a váltás, 2018 első felében senki nem tudja megmondani.