Közeledik a lakáspiaci boom vége

Kerülendő, túlárazott – jellemzik visszatérően a szakértők a II., XII., vagy a XIII. kerületet Budapesten. Mégis megéri ilyen ingatlant szerezni, ugyanis hamarosan az értékállóság lesz a legfőbb szempont.

Már nem emelhetőek az árak

Nem bíznak már annyira az ingatlanpiaci fellendülésben a hozzáértők, mivel a boom lassan a végéhez közeledik az előrejelzések szerint. A pörgős időszak, azaz a konjunktúra maximum 7 évig szokott tartani, és ezt kezdjük elérni.

Az áremelkedés idén várhatóan 5-10 százalékos lesz, ami már eléri azt a küszöböt, amennyiért érdemes lakást, házat venni. Azaz túl sok nyereséget a tetőző áron vett ingatlanokon már nehéz elérni. Legfeljebb 2-3 évig lehet még jó áron értékesíteni a piacon, utána áresést jósolnak. Amit most megveszünk, ha nem adunk rajta túl pár éven belül, hosszú ideig kell várnunk, míg visszanyeri az értékét.

A hazai ingatlanpiac felívelését elsősorban az újépítésű társasházakat sújtó ÁFA változás ingatja meg. Mivel a kedvezményes ÁFA megszűnik, az építtetők emelni fogják az eladási árakat. Ennek következményei pedig kiszámíthatatlanok – de az biztos, befektetési céllal már nem lesz érdemes újépítésű ingatlant venni.

A klasszikusokban nem csalódhatunk

Amit a szakemberek tanácsolnak, ha lakásba fektetnénk, maradjunk a jelenleg aranyárú, de stabilan értéket őrző polgári otthonoknál. A II., XI., XII. és XIII. kerület patinás részein mindig keresni fogják a lakásokat.

Ezeknek az ingatlanoknak még talán soha nem esett az ára, míg például a paneleknek vagy a főváros környéki házaknak erősen ingadozik. Főleg újépítésű, azaz nem elavult, felújítandó lakást érdemes keresni, mivel ezek ritkaságnak számítanak.

Aki most vesz ingatlant, annak több mindenre oda kell figyelnie. Ha most épülő lakást vásárolunk – akár befektetési, akár saját célra – , érdemes körüljárni, milyen az építtető, van-e számottevő szakmai múltja, és milyen minőségű az elkészült otthon.

A munkaerőhiány miatt ugyanis szakképzetlen dolgozók tömegeit vonták be az építkezésekbe. Nem árt tehát a szakértő szem a vásárlásnál, akár egy építész bevonása, hogy ne dobjuk ki feleslegesen a például lakáshitel segítségével megszerzett tőkénket.